Mergând, învăţaţi toate neamurile…

Lecturi duhovniceşti – predici audio, cuvinte de folos…

Canonul Sfântului Mucenic Codrat

| 4 Comentarii

  Canonul Sfântului Mucenic Codrat (10 martie)

           Sfantul Mucenic Codrat a fost nascut in munti, din cauza persecutiilor impotriva crestinilor din secolul al III lea. Dupa nasterea acestuia, mama sa Rufina, o femeie binecredincioasa, a trecut la cele vesnice. Codrat a fost hranit in chip minunat: un nor ii picura roua in gura. Dupa cum Dumnezeu i-a hranit pe israeliti cu mana in pustie, nici pe Codrat nu l-a lasat sa piara de foame in salbaticie. A fost hranit in acest mod, pana ce singur a putut a se hrani cu verdeturile pustiei. La varsta de 12 ani ajunge in cetate si este crescut de o familie de crestini. Va studia medicina si va ajunge sa-i vindece pe bolnavi atat cu remedii trupesti, cat si cu cele duhovnicesti. Cand imparatul Deciu (249-251) porneste lupta impotriva crestinilor, Codrat este aruncat in temnitia, impreuna cu prietenii sai: Ciprian, Dionisie, Anecton, Pavel si Crescent. Pentru ca nu au lepadat credinta in Hristos, au fost condamnati la moarte.

4 Comentarii

 1. Apa Codratului,izvorata din locul sfintelor jertfe al mucenicilor, cinstiti si pomeniti in ziua aceasta,sa
  ne sfinteasca si noua vietuirea spre slava lui Dumnezeu si mantuirea noastra.Amin!

 2. Sfinte al lui Dumnezeu Codrat, împreună cu toţi doctorii fără de arginţi şi cu toţi Sfinţii, vindecaţi rănile sufletelor noastre şi rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi păcătoşii!

 3. Iar Sfantul Codrat graia catre dansul (SF. Ciprian ) si catre cei ce se pregateau cu dansul la rani si catre cei ce se dezbracau de haine: „O, prietenii si impreuna nevoitorii mei, socotiti cu gandul cat de multe bunatati sunt gatite voua de la Domnul,adica cinstea pentru dreapta credinta, slava pentru mucenicie, iar mai ales ca va invredniciti de mila lui Iisus Hristos, al Carui ajutor indata va sosi la voi…….acum vremea nevointei este de fata ca sa impliniti cu osardie legea dragostei, iar sufletul vostru punandu-va pentru Cel iubit, sa va aratati pilda tuturor celor ce doresc sa intre, pentru Hristos,intru nevointa chinuirii.”
  O, omule, ori de cate ori simti gandul cel spurcat ca-ti da tarcoale, aminteste-ti aceste cuvinte care sunt rostite nu de om ci de Dumnezeu: ” Nimic nu este acoperit care sa nu iasa la iveala si nimic ascuns care sa nu ajunga cunoscut”…toate sunt scrise in ceruri si se vor da la iveala si vor ajunge cunoscute la timpul lor.
  O Stapane Doamne Atotvazatorule, ajuta-ne noua si ne mantuieste pre noi ! AMIN

 4. Iata exemplul de vietuire profund crestina al Sfantului Mucenic Codrat si al celor impreuna cu el, Ciprian, Dionisie, Anecton, Pavel si Crescent.
  Sa-i laudam si sa-i cinstim pe acesti sfinti mucenici ce s-au nevoit in credinta neclintita in Domnul nostru Iisus Hristos, primind cununa nestricaciunii.
  Infruntand cruzimea paganilor, acesti fii ai luminii si ai zilei au intarit zidurile Bisericii lui Hristos, unde oricine vine cu credinta curata scapa de dureri si de patimi.
  S-a ridicat si s-a salasluit in locasurile cele luminoase ceata cea indumnezeita a Sfantului Mucenic Codrat, dantuind in jurul Scaunului Imparatului tuturor din Cetatea de Sus si se roaga pentru noi, cei ce ii fericim pe ei totdeauna. Amin !

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.