Mergând, învăţaţi toate neamurile…

Lecturi duhovniceşti – predici audio, cuvinte de folos…

Cuvânt al Sf. Ioan Damaschin la Duminica a XIII-a după Rusalii (Pilda lucrătorilor celor răi)

| 3 Comentarii

Cuvânt al Sf. Ioan Damaschin la

Duminica a XIII-a după Rusalii

 (Pilda lucrătorilor celor răi)

-Matei 21, 33-44-

 

„Ascultaţi altă pildă: Era un om oarecare  stăpân al casei sale, care a sădit vie. A împrejmuit-o cu gard, a săpat în ea  teasc, a clădit un turn şi a dat-o lucrătorilor, iar el s-a dus departe. Când a sosit timpul roadelor, a trimis pe slugile sale la lucrători, ca să-i ia  roadele.

Dar lucrătorii, punând mâna pe slugi, pe una au bătut-o, pe alta au omorât-o, iar pe alta au ucis-o cu pietre.

Din nou a trimis alte slugi, mai multe decât cele dintâi, şi au făcut cu ele tot aşa. La urmă, a trimis la ei pe fiul său zicând: Se vor ruşina de fiul meu. Iar lucrătorii viei, văzând pe fiul, au zis între ei: Acesta este moştenitorul; veniţi să-l omorâm şi să avem noi moştenirea lui.

Şi, punând mâna pe el, l-au scos afară din vie şi l-au ucis. Deci, când va veni stăpânul viei, ce va face acelor lucrători? I-au răspuns: Pe aceşti răi, cu rău îi va pierde, iar via o va da altor lucrători, care vor da roadele la timpul lor.

Zis-a lor Iisus: Au n-aţi citit niciodată în Scripturi: „Piatra pe care au nesocotit-o ziditorii, aceasta a ajuns să fie în capul unghiului. De la Domnul a fost aceasta şi este lucru minunat în ochii noştri”?

De aceea vă spun că împărăţia lui Dumnezeu se va lua de la voi şi se va da neamului care va face roadele ei.    Cine va cădea pe piatra aceasta se va sfărâma, iar pe cine va cădea îl va strivi.

Iar arhiereii şi fariseii, ascultând pildele Lui, au înţeles că despre ei vorbeşte. Şi căutând să-L prindă, s-au temut de popor pentru că Îl socotea prooroc. „

***

3 Comentarii

 1. Pingback: Război întru Cuvânt » Predica Mitropolitului Augustin de Florina la DUMINICA LUCRATORILOR VIEI

 2. AGENDA DUHOVNICEASCA:

  „Chiar fara a avea bani,poate suferi cineva de BOALA LACOMIEI DE AVERE si sa nu-i aduca nici un folos saracia,daca n-a fost in stare sa-si stapaneasca aceasta patima,complacandu-se in lipsuri nu ca urmare a virtutii,ci constrangandu-se cu durerea inimii sa poarte povara la care e obligat.”

  DOAMNE AJUTA!

 3. Pilda Domnului nostru Iisus Hristos despre lucratorii cei rai ne arata clar ce poate face invidia, dar si celelalte tare ale oamenilor pacatosi: mandria, lacomia, rautatea, nerecunostinta, trufia, ingamfarea, iubirea de sine, slava desarta, cruzimea si neomenia.
  Stiind ca vrajmasii Sai se hotarasera sa-L omoare si ca pentru aceasta vicleneau cu cuvantul, Domnul nostru Iisus Hristos le-a spus aceasta Pilda prin care le-a aratat Cine este El, ce menire are si ce uneltesc ei.
  Patimile i-au orbit insa pe dusmanii Sai, care s-au manifestat asemenea vierilor celor rai din Pilda, departandu-se de Dumnezeu si rastignindu-L pe Hristos.
  Pedeapsa lui Dumnezeu a fost aspra, iar via simbolica a fost data spre lucrare neamurilor prin Biserica ortodoxa.
  Si noi, crestinii de azi, prin patimile noastre, ajungem sa ne manifestam ca lucratorii cei rai din Pilda, uitand de Hristos si sa ne pierdem credinta prin fapte nelalocul lor.
  Doamne Iisuse Hristoase, Care pentru noi Ti-ai varsat scumpul Tau sange, ajuta-ne pe noi, vierii cei rai, sa iesim din robia pacatelor, sa ajungem la limanul vointei lui Dumnezeu, caci numai prin Tine vom putea fi salvati!
  Vino, Doamne Iisuse Hristoase, in inimile noastre si ramai in camara sufletelor noastre, caci fara Tine nu suntem nimic si nu putem nimic ! Amin !

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.