Mergând, învăţaţi toate neamurile…

Lecturi duhovniceşti – predici audio, cuvinte de folos…

Cuvânt al Sf. Luca al Crimeei despre inima curăţită prin dragoste şi pocăinţă

| 1 Comentariu

Cuvânt al Sf. Luca al Crimeei

despre inima curăţită prin dragoste şi pocăinţă

      O, sfântă, curată dragoste, pe care a pus atât de mare preţ Domnul Iisus Hristos, dragoste din care noi avem atât de puţin şi căreia suntem datori să îi urmăm! Izbitoare este deosebirea dintre acele căpetenii (Ps. 2, 2) şi apostolul-trădător – suflete negre,necredincioase, ticăloase – pe de o parte, şi curva dispreţuită de către toţi, dar cu inima curăţită prin dragoste şi prin pocăinţă, pe de alta.

      Să urmăm ei şi dragostei ei faţă de Domnul. Oare nu suntem păcătoşi cu toţii? Avem cumva multă dragoste? Şi avem măcar o picătură de pocăinţă adevărată? Este oare plină inima noastră de dragoste care să stoarcă râuri de lacrimi ori să spargă într-un avânt evlavios vas demult preţ pentru Domnul? Deci, iată cum sunt oamenii care s-au perindat prin faţa ochilor noştri duhovniceşti când s-a citit Evanghelia de acum. Aşa sunt şi oamenii ce se perindă zilnic prin faţa ochilor noştri, adică oamenii care ne înconjoară.

       Legiuită este nemulţumirea noastră împotriva cărturarilor şi a fariseilor – dar Sfânta Scriptură, nu ne arată degeaba chipuri de oameni plini de nedreptate, răutate şi necredinţă, ci ca pildă a ceea ce nu trebuie să devenim noi înşine. Nu trebuie să ne fie îndeajuns tulburarea şi nemulţumirea, ci trebuie să cugetăm şi la noi înşine cu adâncă sinceritate: oare nu este şi în noi ticăloşia acestor cărturari, farisei şi arhierei? Domnul Iisus Hristos i-a numit făţarnici, fiindcă făţărnicia şi prefăcătoria erau trăsăturile de căpetenie ale caracterului lor. Iată, se cuvine să ne gândim dacă nu este şi în noi această trăsătură a făţărniciei – după care va trebui să mărturisim că este.

        Dacă Domnul le-a spus fariseilor că ei se îndeletnicesc doar cu curăţirea pe dinafară apaharului şi a blidului, în vreme ce pe dinăuntru, sunt plini de răpire şi viclenie, trebuie să negândim şi noi: nu cumva ne prefacem în faţa oamenilor că suntem buni, curaţi, evlaviosi, cumse prefăceau fariseii?

      Din păcate, mulţi sunt şi printre noi învăţătorii de lege, fariseii, făţarnicii, care înEvanghelie sunt numiţi pui de vipere (Lc. 3, 7), dar care se bucură de multă cinstire în popor. Se află şi printre noi unii asemenea cu Iuda, dar alţii sunt asemenea curvei care s-a pocăit, cu inima plină de dragoste pentru Domnul.

        Să luăm aminte la inima noastră, să cântărim ce iese din noi şi din gurile noastre, nu ce intră în ele. Să trăim după poruncile sfintei dragoste, fiindcă toată legea lui Hristos se cuprinde într-o rostire: Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi (Mt. 22, 39; Mc. 12, 31;Lc. 10, 27). Să ne amintim de lucrul acesta şi atunci Dumnezeu ne va binecuvânta şi ne va ierta toate păcatele. Amin.

 

 

Un comentariu

 1. „Fericiti cei curati cu inima ca aceia vor vedea pe Dumnezeu.” (Mat. 5:8)
  1. Ochiul curat vede lumea si tot ce este in lume; iar ochiul in care a intrat un pai nu poate nici sa se uite, nici sa vada. Asa este si cu inima omului. Dumnezeu a daruit inima omeneasca cu osebita vedere. Cand inima e acoperita cu paiele pacatului, ea orbeste si nu poate vedea nimic. Cand inima se curateste deplin, ea vede lumea nevazuta in lumea vazuta; vede lumea nevazuta asa cum e ea; vede pe Cel ce e Inima lumii nevazute, Il vede pe Dumnezeu.
  2. Roaga-l pe Dumnezeu sa iti curateasca inima, si vei vedea o neasteptata minune in aceasta lume materiala, pe care pana acum ai privit-o numai cu ochii fara inima.
  3. Inima curata zideste, Doamne, intru mine! – asa se ruga prorocul si psalmistul Davíd. Si tu asa sa te rogi; innoieste si iar innoieste aceasta rugaciune, si Dumnezeu iti va darui inima curata si vazatoare, si vei vedea intelesul tuturor lucrurilor si intamplarilor, si vei cunoaste intelesul ascuns al fiecarui lucru zidit din aceasta lume.
  4. Prin ce putem si prin ce poate Dumnezeu curati inima omului? Numai prin Duhul. Si, daca Il vei milostivi pe Dumnezeu sa zideasca inima curata intru tine, El o va face cu ajutorul Duhului Fiului sau, Iisus Hristos – cu ajutorul Sfantului sau Duh, care e unul, neimpartit, neschimbat, deosebit de oricare alt duh care inchipuie multime, impartire, schimbare.
  5. De aceea inteleapta noastra maica Biserica Pravoslavnica a randuit ca de la Miezonoptica la Pavecernita, in fiecare zi, la fiecare slujba si rugaciune, sa se citeasca aceasta rugaciune: Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul Adevarului, carele pretutindenea esti si toate plinesti, vino si salasluieste intru noi si curateste pre noi de toate stricaciunea si mantuieste, Doamne, sufletele noastre!
  6. Oare ai fost la tarina cand se treiera graul? Cand e zapuseala si liniste, se sta si se asteapta sa bata vantul. Caci fara vant nu se poate desparti pleava de grau. Iar cand vantul incepe sa bata, toata lumea se umple de bucurie. Caci vantul ii ajuta cel mai bine la curatat. Intr-o clipita vantul ia pleava si ramane graul pe tarina.
  7. Insusi Domnul nostru Iisus, Mantuitorul si Invietorul nostru, a spus despre Duhul lui Dumnezeu ca este slobod: Duhul unde voieste sufla. (In. 3:8) Cu adevarat, unde vrea si cand vrea. De aceea a si poruncit Apostolilor sai, cand S’a Inaltat la ceruri, sa astepte in Ierusalim -unde vor primi putere, cand se va pogori Duhul Sfant asupra lor. (F.Ap. 1:8)
  8. In aceasta a sasea saptamana a Marelui Post, cand vei auzi Evanghelia invierii lui Lazar din morti, aduna-ti gandurile si indreapta-le spre inima curata pe care Dumnezeu o vede. Si cearca curatia inimii tale cu aceasta minune a invierii a celui mort de patru zile. Inima necurata nu il va vedea pe Dumnezeu in aceasta intamplare, nici minunea dumnezeiasca, si va indruga povesti despre hipnotism, autosugestie si alte magii primite si de stiinta. Iar tu, daca aici nu Il vei vedea pe Dumnezeu (in chipul lui Hristos cel Inviat) si nici minunea dumnezeiasca in invierea lui Lazar, inseamna ca inca ai inima necurata.
  9. Insa, in nici un caz, nu deznadajdui. Numai sa iti doresti cu adevarat o inima curata – si Dumnezeu care este daruitorul tuturor celor bune – iti va da. Nu te indoi – Dumnezeu iti va da inima curata, si bucuria ta va fi nemasurata si nesfarsita.
  10. Atunci se va petrece in tine acea minune dumnezeiasca launtrica si preafrumoasa, pe care o infatiseaza Apostolul intailor si adevaratilor crestini in acest chip: Dumnezeu, carele au zis sa lumineze dintru intunerec lumina, Acela a stralucit si intru inimile noastre, spre luminarea cunostintei Slavei lui Dumnezeu, in fata lui Iisus Hristos. (II Cor 4:6) Si te vei bucura, si bucuria ta va fi nemasurata si fara de sfarsit. Caci acea Lumina a Duhului dumnezeiesc din inima ta va lumina totul in tine si in jurul tau, va lumina fulgerator, pana si moartea si mormantul, si nu vei vedea nici moartea, nici mormantul, ci numai pe Dumnezeu cel viu, Tatal tau, si viata cea vesnica, nemarginita, purtatoare de biruinta si atotputernica.
  (Sf.Nicolae Velimirovici)

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.