Mergând, învăţaţi toate neamurile…

Lecturi duhovniceşti – predici audio, cuvinte de folos…

CUVÂNT AL SFÂNTULUI ANTIM IVIREANUL, MITROPOLITUL ŢĂRII ROMÂNEŞTI, LA PRAZNICUL NAŞTERII DOMNULUI

| 1 Comentariu

CUVÂNT AL SFÂNTULUI ANTIM IVIREANUL, MITROPOLITUL ŢĂRII ROMÂNEŞTI, LA

PRAZNICUL NAŞTERII DOMNULUI

               Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, originar din Iviria, pe numele de botez Andrei, este luat de tânăr rob de turci şi adus la Constantinopol. Aici este răscumpărat de Patriarhia ecumenică, unde şi învaţă sculptura în lemn, pictura şi broderia, precum şi limbile greacă, turcă şi arabă. În jurul anilor 1960, Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu îl aduce în Ţara Românească, unde devine ucenic tipograf la fostul Episcop Mitrofan al Huşilor. Intră în cinul monahal şi este hirotonit preot, între anii 1691 şi 1694 preluând şi conducerea tipografiei din Bucureşti. După 1696 este egumen la Mănăstirea Snagov, unde, până în 1701, tipăreşte alte 15 cărţi, dintre care cinci în româneşte, iar una bilingvă, „Liturghierul greco-arab” (1701), prima ediţie în limba arabă, pentru credincioşii din Antiohia.

              Revine apoi în Bucureşti, vreme de 4 ani, continuând să tipărească alte 15 cărţi, în special de cult. Potrivit recomandării testamentare a mitropolitului Teodosie († 27 ianuarie 1708), care păstorise credincioşii din Ţara Românească timp de 40 de ani, la 22 februarie 1708, episcopul Antim este înscăunat mitropolit, de faţă fiind şi patriarhii Alexandriei şi Ierusalimului. Înflăcărat patriot şi luptător împotriva asupririi turceşti, ca şi voievodul şi susţinătorul său, Sfântul Constantin Brâncoveanu, mitropolitul Antim este arestat în primăvara anului 1716; forţat să-şi dea demisia şi refuzând-o, mitropolitul Antim este caterisit, pe nedrept, de Patriarhia Ecumenică, urmând să fie închis pe viaţă în Mănăstirea „Sfânta Ecaterina” din Muntele Sinai. Pe drum însă, ostaşii turci l-au omorât, aruncându-i trupul în apele râului Tungisa, lângă Adrianopol (Turcia de astăzi). Abia după 250 de ani (1966), Patriarhia Ecumenică a anulat nedreapta sentinţă de caterisire dată asupra marelui Ierarh şi Mucenic Antim. A fost trecut în rândul Sfinţilor de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în luna iunie a anului 1992, cu data de prăznuire pe 27 septembrie.

 

Sursa text: Ziarul Lumina

Un comentariu

 1. Doamne ajuta!

  Cu mare bucurie am descoperit proiectul „Mergand, invatati toate neamurile”, bucurie care s-a inmultit afland si despre evlavia pe care o aveti pentru Sfintii Romani.

  Astfel, gasim intemeiat sa asternem cateva cuvinte despre proiectul http://www.sfintiromani.ro

  SfintiRomani.ro este un proiect non-profit dezvoltat in scopul cunoasterii valorilor ortodoxiei romanesti.

  Proiectul http://www.sfintiromani.ro este rezultatul unei munci indelungate a unui grup de tineri ortodocsi, truda care dureaza de mai bine de 6 ani si care pesemne ca va mai dura, proiectul fiind imbunatatit continuu.

  Informatiile adunate se refera la Sfintii Romani si de alt neam salasluitori pe pamantul romanesc.

  Intemeiat este sa mentionam faptul ca icoanele de inceput sunt pictate de maicile din obstea Sfintei Manastiri Diaconesti din judetul Bacau si ca au fost postate pe site cu binecuvantarea duhovnicului acestei obsti, Parintele Protosinghel Amfilohie Branza.

  Fiecare icoana de inceput a fost redesenata si prelucrata pentru a se integra in conceptul grafic al proiectului.

  Ne bucuram ca ati gasit folositoare materialele adunate de echipa de culegatori si va multumim de veti gasi de cuviinta sa postati banner-ul nostru pe site-ul Dumneavoastra venind astfel in intampinarea credinciosilor care au dorinta de a afla cat mai multe despre Sfintii Romani.

  Cerandu-ne iertare pentru lunga vorba asternuta, ne bucuram sa va facem invitatia de a ne da de veste de fiecare data cand aveti observatii sau sugestii.

  Multumindu-va anticipat, va rugam sa primiti gandul cel bun pentru un safrsit de saptamana binecuvantat!

  Domnul sa va rasplateasca dragostea!

  Culegatorii

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.