Mergând, învăţaţi toate neamurile…

Lecturi duhovniceşti – predici audio, cuvinte de folos…

Cuvânt al Sfântului Gherman, Patriarhul Constantinopolului, la închinarea Sfintei Cruci

| 4 Comentarii

Cuvânt al Sfântului Gherman, Patriarhul Constantinopolului, la închinarea Sfintei Cruci (la vremea înjumătăţirii Postului)


Sfântul Gherman, patriarhul Constantinopolului, este pomenit în Sinaxar în luna mai, ziua a douăsprezecea. A trăit în secolul al VIII-lea. Acest părinte al nostru Gherman a fost fiul lui Iustinian Patriciul, care era bărbat luminat şi vestit în zilele împăratului Heraclie.  Prima dată, el a devenit Mitropolit de Cyzicus; în 715,  a fost ridicat la tronul Constantinopolului, însă datorită opunerii sale faţă de decretul lui Leon Isaurul, prin care necinstea sfintele icoane, a fost exilat curând. A trăit restul vieţii în singurătate.
Printre scrierile sale cele mai cunoscute, întâlnim numeroase imnuri liturgice,  precum cele închinate prăznuirii Întâmpinării Domnului.

4 Comentarii

 1. Iata de unde se trage istoria lemnului
  SFINTEI CRUCI :
  „Adam ajunsese la sfarsitul vietii.Nu mai parasea cortul.Instins pe piei de capra,cu ochii sfiosi,se gandea sa apara din nou inaintea Creatorului si
  glasul sau slab,ca suflarea unui copil adormit,abia
  rostea uneori zicand:
  -Stapane,mi s’au sfarsit zilele.Esti multumit de robul Tau?
  Apoi intindea mana spre deschizatura cortului si murmura din nou:
  -Lasa soarele sa patrunda…
  Pe cand el dormita,familia sa intristata plangea.
  Nu se putea catusi de putin invoi cu pierderea seflului ei,cel dintai om nascut in lume,uitat atatea veacuri de moarte.Fiul sau Set,zice deodata:
  -Daca este vreun leac,il voi gasi!
  Isi lua toiagul,se incinse si pleca.Dupa mai multe zile de mers,ajunse inaintea Edenului(Raiului),de
  unde tatal sau fusese gonit.Aici un Arhanghel cu sabie de foc sta la poarta. Set ii zise:
  -Tatal meu este pe moarte,vin sa-ti cer un mijloc de a-l lecui.Se insera.Primele stele incepura sa licureasca.Una din ele cazu,descriind o curba luminoasa pe cer si se pierdu in zare.
  -Sufletul lui Adam a zburat,raspunse ingerul,intinzand lui Set un fel de sambure i forma unei migdale.Acesta,mai zise el,e un sambure cazut din arborele vietii.Ia-l si intoarce-te la ai tai,unde vei gasi pe tatal tau mort,culcat in mormant.Pune-i acest sambure i gura,caci un arbore va iesi din el si intr-o zi va mantui lumea.
  Set se supuse si facu asa cum il invata.Trecura ani si pe mormantul lui Adam crescu o planta necunoscuta.Planta se transfora in copacel.Acesta deveni un cedru neinchipuit de mare,tatal arborilor uriasi raspanditi pe coastele Libanului.
  Unchesii,pe atunci,se asezau in cete in jurul arborelui si inspiratiunile intelepeciunii se coborau din frunzisul sau in fragezimea umbrei.Dar cu timpul obiceiul se pierdu.Oamenii devenira rai.
  Dumnezeu se cai, ca-i crease.Se gasi,cu toate astea,un om drept,anume Noe si Dumnezeu ii zise intr-o zi:-Pentru ca oamenii s-ai facut rai,vreau sa raspandesc pe pamant apele potopului si orice fiinta vietuitoare sub cer va fi prapadita.Dar fiindca vreau sa fac o invoiala cu tine,cladeste-ti o corabie si nu vei pieri tu si familia.Noe isi adusese aminte de arborele vietii si cu ajutorul fiilor il taie si facu corabie,casa plutitoare.Cedrul care iesise din gura lui Adam,servi,astfel,deocamdata,sa mantuiasca neamul omenesc,caci potopul a fost si nu a scapat decat Noe cu familia sa.Izvoarele cerului incetasera si din familia lui Noe oamenii se inbmultisera,formand triburi si popoare.Vechea corabie ajunsese pe muntele Araratului.Fu stricata si jefuita.Unii lua scandurile,altii fieraria si ce ramasese fu tarat departe.Stranepotii lui Noe,in amintirea bunatatii Domnului,pt.strabunul lor incepura a lucra cu greutate venerabilul cedru,adica scandurile corabiei si facura din ele o punte peste Iordan,care s-a numit Puntea Sfanta.

 2. -uramare,din Istoria Sfintei Cruci:
  „…Arborele ramase acolopeste Iordan multi ani,trecand peste el cei din poporul ales.Cand trecea,murmurau cate o rugaciune.
  Intr’o zi pe malul raului Iordan a avut loc o lupta.Ei,ca sa nu fie urmariti,taiara puntea si lemnele arborelui vietii,fura luate de ape si duse la poalele colinei unde era asezat tribul Zabulon.
  Un lemnar din Nazaret,anume Iosif,vazu mai tarziu aceste lemne si se simti infiorat,cunoscand din batrani istoria cedrului lui Adam,isi zise:-acest lemn este de cand e lumea,cunoscandu-se pe el
  urmele smoalei cu care l-a smolit Noe.Il lua acasa si facu din el o masa mare.Cand a fost amenintat de Irod,el a fugit in Egipt cu Preacurata Maria si Pruncul Iisus,iar casa i-a fost jefuita si masa a fost luata si ea de un mestesugar din Ierusalim,ruda cismarului Isac Lachedem,rau asemenea lui.Douazeci de ani au stat ramasitele arborelui vietii,in hambarul lor.Nimeni nu le putea lucra din cauza tariei si greutatii ce se asemana cu cea a unei mese de marmura.Apoi veni ziua in care norodul ceru iertarea lui Baraba si moartea
  Mantuitorului Hristos.Atunci Lachedem si ruda sa adusera un fierar care taie masa cea din cedrul
  vietii,cu fier rosu injghebara Crucea Domnului Hristos.Cruce grea ca plumbul si de trei ori,Domnul Iisus Hristos,a cazut sub greutatea ei,
  urcand dealul Golgotei,unde a fost rastignit si pe care si-a dat duhul.”

 3. Înainte de a-ţi trimite Crucea pe care o duci, Dumnezeu a privit-o cu ochii Săi prea frumoşi şi a examinat-o cu raţiunea Sa dumnezeiască. A verificat-o cu dreptatea Sa neajunsă, a încălzit-o cu inima Sa cea plină de iubire, a cântărit-o cu mâinile Sale pline de afecţiune, ca nu cumva să fie mai grea decât o poţi duce. După ce a măsurat curajul tău, a binecuvântat-o şi ţi-a pus-o pe umeri. Deci o poţi duce! Ţine-o bine şi urcă Golgota spre ÎNVIERE!

 4. Preacinstita Cruce, care ai tinut pe Hristos, rodul vietii, tie ne inchinam si te marim, pazitoare si arma nebiruita a crestinilor!
  Sa se insemneze peste noi lumina fetei Tale, Doamne Iisuse Hristoase, sa se sfinteasca ochii si buzele noastre ca sa putem privi si saruta cu gura neintinata pecetea Ta dumnezeiasca, mantuitoare! Amin !

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.