Mergând, învăţaţi toate neamurile…

Lecturi duhovniceşti – predici audio, cuvinte de folos…

CUVANT AL SFANTULUI IERARH INOCHENTIE AL ODESSEI – DESPRE DRAGOSTE

| 2 Comentarii

CUVANT AL SF. IERARH INOCHENTIE AL ODESSEI –

DESPRE DRAGOSTE

Sf. Apostol Pavel

Sf. Apostol Pavel

 

Care este acea dragoste căreia i se dă un preţ atât de mare? E clar că nu aceea care domneşte în lume, căci şi lumea este plină de dragoste. Dar de ce fel de dragoste este plină ea oare?

Tot ce este în lume, zice Apostolul Ioan, este pofta trupească, pofta ochilor şi trufia vieţii. Această dragoste necurată nu linişteşte, ci aţâţă; nu zideşte, ci dărâmă. Din pricina acestei iubiri se prăbuşeşte liniştea şi fericirea familiilor şi câteodată curg şiroaie de sânge omenesc. Acest soi de dragoste este mai rău şi decât ura lumească, căci ura te face să fii atent şi să te fereşti de cursele duşmanilor, iar dragostea lumească te face să te arunci singur în cursă.

Vreţi poate să cunoaşteţi adevăratele însuşiri ale dragostei creştine? Întrebaţi pe Sf. Apostol Pavel, căci nimeni nu poate zugrăvi mai bine această virtute decât cum o zugrăveşte el:

Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte.

Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul.

Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr.

Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă.

Dragostea nu cade niciodată.

2 Comentarii

  1. *… Dacă iubeşti pe cel care te iubeşte, ti-ai primit răsplata ; dar daca iubesti pe cel care nu te iubeşte, îţi este dator Dumnezeu in locul aceluia. Dar în afara de aceasta : Când te iubeşte cineva nu trebue să-ti dai multă silinţă să-l iubeşti şi tu; când însă nu te iubeşte, ai nevoie de ajutor. Să nu faci deci pricină de trândăvie pricina dragostei! Nici nu spune: „Nu-mi pasă de el dacă e bolnav !”
    Căci este o boală răcirea dragostei. Ci tu încălzeşte ceiace s-a răcit. Daca vrei să fii iubit mult, iubeşte şi tu mult! Când nu iubim puternic pe cineva să nu cerem nici de la acela, chiar dacă ar fi mare, chiar dacă ar fi celebru, să ne iubească puternic; dar când iubim pe cineva cu caldura si sinceritate chiar dacă cel iubit este mic si neînsemnat, atunci dragostea aceluia faţă de noi ne inconjoara cu cea mai mare slavă. …(Sf Ioan Gura de Aur)

    De-aş avea credinţă încât să mut şi munţii, dacă dragoste nu am, nimic nu sunt .. ( Corinteni 13, 2 )

  2. sunt foarte frumoase predicile si folositoare pentru intelesu fiecaruia care nu intelege Sf Evanghelie.Domnu sa va dea sanatate parinte.Doamne Ajuta.

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.