Mergând, învăţaţi toate neamurile…

Lecturi duhovniceşti – predici audio, cuvinte de folos…

Cuvânt al Sfântului Ioan Gură de Aur la Botezul Domnului

| 9 Comentarii

  Cuvânt la Botezul Domnului

al celui între Sfinţi, Părintele nostru, Sf. Ioan Gură de Aur

          „Voi toţi sunteţi astăzi veseli şi numai eu sunt trist. Într-adevăr, când îmi arunc ochii peste mulţimea această duhovnicească, când văd această bogăţie nesfârşită a bisericii şi când mă gândesc apoi că o dată cu trecerea sărbătorii va pleca în grabă şi mulţimea aceasta de aici, mă întristez, mă doare sufletul că biserica, ea, care a dat naştere la atâţia fii, nu se poate bucura de ei la fiecare Sfântă Liturghie, ci numai în sărbători….. Corăbierii şi cârmacii fac totul ca să străbată şi să ajungă în port. Noi, dimpotrivă! Necontenit ne străduim să tulburăm marea vieţii noastre, ne confundăm mereu în furtunile grijilor lumeşti…..iar aici, abia de ne vedem o dată sau de două ori pe an….
Vreţi să vă spun ce faptă săvârşesc cei ce pleacă înainte de sfârşitul slujbei?….Pe Iuda îi imită aceia care pleacă din biserică înainte de ultima rugăciune…”

 

9 Comentarii

 1. Să scriem cuvântul de folos cu litere de aur în cartea sufletelor noastre, pe care s-o ţinem permanent deschisă, alături de Sfânta Scriptură.

 2. Cat este de frumoasa, credinta noastra crestin ortodoxa, cat de frumoase sunt vietile sfintilor si cat de folositoare cuvintele lor. Multi dintre noi nu stim toate acestea, din vina noasra, pentru ca ne multumim sa intram in casa Domnului in general de sarbatori. De ne-am opri din amalgamul de griji zilnice nu pentru a deschide televizorul sau pentru a asculta nu stiu ce muzica galagioasa, ci pentru a asculta cuvinele sfintilor nostri, atunci si numai atunci am intelege ca religia noastra este de nepretuit. Doamne lumineaza calea crestinilor ortodocsii!

 3. Adevarat şi dureros!Deşi predica e scrisă cu mulţi ani în urmă e foarte actuală.Deşi nu lipsesc de la Biserică o, căte ispite! Nemernică cum sunt, şi slabă chiar şi în Biserică supar pe Domnul.M-am rugat Lui să mă ajute să depăşesc ispita şi să nu mai pricinuiesc nimănui mâhnire.Botezul Domnului să ne spele pe toţi de răutăţi şi păcate!

 4. Cat de actuale si pilduitoare sunt cuvintele Sfantului Ioan Gura de Aur! Sa luam aminte!
  Azi, cand cerurile sunt deschise, cand toata natura este sfintita de Duhul Sfant, lumea ratacita o necinsteste prin faptele sale :neascultarea preotilor, nerespectarea aproapelui, imbulzeala pana la calcarea in picioare, lipsa de frica de Dumnezeu, lipsa evlaviei si a smereniei.Si toate aceste fapte nevrednice se repeta an de an la Sfanta sarbatoare a botezului Domnului Iisus Hristos.Ce gust amar!Unde este credinta oamenilor deveniti fii ai lui Dumnezeu dupa dar, nascuti din nou duhovniceste si deveniti apartinatori ai Bisericii lui Hristos prin Sfantul Botez intemeiat de Mantuitorul(„Mergand, invatati toate neamurile, botezandu-le in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh…” Matei,28:19 ) ?
  Cand am citit prima oara Pilda judecatorului nedrept ne-a trecut un fior rece prin suflet la cele spuse de Mantuitorul nostru:”Dar cand va veni Fiul Omului, va gasi El oare credinta pe pamant?”(Luca 18:8).
  Acum suntem din ce in ce mai mahniti de cele ce se intimpla in Sfanta Biserica, mai ales la marile Sfinte sarbatori.
  Sfinte Ioan Gura de Aur, roaga-te la bunul Dumnezeu si la Mantuitorul nostru Iisus Hristos sa ne ierte pacatele si faradelegile noastre, sa ne lumineze, sa ne indrume pasii pe calea pocaintei si sa ne intareasca in dreapta credinta, spre mantuirea sufletelor noastre! Amin!

 5. „Voi sunteti astazi veseli si numai eu sunt trist. Intradevar cand imi arunc ochii peste multimea aceasta duhovniceasca,cand vad aceasta bogatie nesfarsita a bisericii, si cand ma gandesc apoi ca o data cu trecerea sarbatorii va pleca in graba si multimea aceasta de aici,ma intristez, ma doare sufletul ca biserica, ea, care a dat nastere la atatia fii, nu se poate bucura de ei la fiecare Sfanta Liturghie, ci numai de sarbatori….” Vin si pleaca, precum stolul de cocori…Se duc unde le e „bine”, aici pe pamant…dar la sufletul lor nu se gandesc…Asta e durerea cea mare ! Unii mai raman…dar ce folos ? Cati raman pentru sufletul lor si nu pentru a-si implini „placerile ” personale? E ca in Pilda semanatorului…Si ma mai intreb…”Pentru ce esti trist suflete al meu, si pentru ce ma tulburi…?” Sa cerem de la Dumnezeu …”NU MA LUA LA jUMATATEA ZILELOR MELE, NICI CAND MINTEA E INCA OARBA ! ” Lumineaza-ne Doamne, si arata-ne calea cea dreapta !

 6. Deci zicea Iona multimilor care veneau sa se boteze de el:PUI DE VIPERE,CINE V-A ARATAT SA FUGITI DE MANIA CE VA SA FIE? FACETI,DAR,ROADE VREDNICE DE POCAINTA SI NU INCEPETI A ZICE IN VOI INSIVA:avem tata pe Avraam,caci va spun ca Dumnezeu poate si din pietrele acestea sa ridice fii lui Avraam.ACUM SECUREA STA LA RADACINA POMILOR;DECI ORICE POM CARE NU FACE ROADA BUNA SE TAIE SI SE ARUNCA IN FOC”. Ioan sfatuieste pe noroade SA FIE CU LUARE AMINTE LA MILOSTENIE

 7. BOTEZATORUL,SFANTUL PROOROC SI MERGATOR INAINTE A DOMNULUI, I O A N, PREACURAT SI LUMINAT,SA NE FIE INDRUMATOR SPRE POCAINTA CURATA SI NEFATARNICA,STROPIND CU APA BOTEZULUI PACATELE NOASTRE,ARZANDU-LE.

 8. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Arhim. GHEORGHE KAPSANIS: Nu acceptam sa devenim rinoceri. Vom ramane oameni/ EPISCOPUL ARTEMIE CERE BISERICILOR ORTODOXE SURORI SA NU RECUNOASCA DECIZIILE ABUZIVE ALE SINODULUI BISERICII SERBIEI/ Patriarhul Ecumenic isi re-l

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.