Mergând, învăţaţi toate neamurile…

Lecturi duhovniceşti – predici audio, cuvinte de folos…

Cuvânt al Sfântului Teofan Zăvorâtul la Duminica de după Botezul Domnului

| 7 Comentarii

  Cuvânt al Sfântului Teofan Zăvorâtul la

 Duminica de după Botezul Domnului

         Tot ce ţine de începerea vieţii creştine în noi, ţine de harul lui Dumnezeu. Ni se dă îndată şi înnoirea se săvârşeşte în chip haric. Iar ceea ce ţine de libertatea noastră, se amână până la vârsta când omul se încredinţează harului de bună-voie şi nesilit de nimeni…..
Duminica de după Luminare, adică de după Botezul Domnului. Ziua de acum ne aminteşte nemijlocit de propriul nostru botez….ne cheamă să dăm răspuns în faţa propriei conştiinţe şi în faţa lui Dumnezeu pentru ceea ce am făcut cu harul Sf. Botez…..
Puneţi acum pe primul loc facerea a ceea ce este pe placul Domnului şi reorânduiţi toate celelalte. După cerinţele acestui singur scop…şi aşezarea voastră lăuntrică are să se schimbe. Pe dinafară, totul va rămâne la fel, doar inima se va face nouă. Asta este tot. E mult oare?… Cine afară de noi înşine Îl va ajuta pe Domnul să pună stăpânire pe sufletele noastre?  …”

       

7 Comentarii

 1. “Singuri ne-am legat de lume, singuri sa ne si rupem de ea “…si sa ne schimbam prin baia Sfantului Botez ! Dumnezeu ne-a dat noua chip asemenea Lui, dar noi prin rautate si fatarnicie l-am slutit. Luminos e chipul omului ce poarta un suflet bun, curat , iubitor de Dumnezeu ! Drumul “lepadarii de sine” e anevoios,e scaldat de durere si lacrimi, dar…fericit e cel ce lasa toate si “paseste pe calea tare si de nadejde a facerii celor placute de Dumnezeu “. “Stinsu-sa inima mea in Tine Dumnezeul inimii mele si Dumnezeul meu !” zice cu o imensa dragoste Sfantul Teofan Zavoratul”…”indulcitu-m-ai cu dorul Tau, Hristoase,si m-ai schimbat cu Dumnezeiasca Ta dragoste…citim in tropar…Cine nu ne lasa sa gustam din “dulceata cea fara de sfarsit ?” Noi suntem cei care trebuie sa alegem, in noi e toata dorirea si din “inima de carne ” sa rostim , Faca-se Voia Ta Doamne, Tie ma incredintez pe veci…AMIN

 2. Când simţi că păcatul te paşte

  Şi glasul Sirenei te fură,

  Tu pune-ţi lacăt la gură

  Şi-mploră doar sfintele moaşte -

  Când simţi că păcatul te paşte!…

  Când simţi că duşmanul te-nvinge,

  Smulgându-ţi din suflet credinţa,

  Aşteaptă-ţi tăcut biruinţa

  Şi candela minţii nu-ţi stinge -

  Când simţi că duşmanul te-nvinge!

  Ion Minulescu-Porunca X

 3. sarutam dreapta parintele nostru!

 4. In Cuvantul la Duminica de dupa Botezul Domnului, Sfantul Teofan Zavoratul ne cere sa punem pe primul loc in viata noastra ” facerea a ceea ce este pe placul Domnului ” si sa reoranduim toate celelalte.
  Daca Sfantul Ioan Botezatorul pregatea lumea prin pocainta si-i boteza pe oameni ca sa-L poata primi pe Mantuitorul, Domnul nostru Iisus Hristos zice :” Pocaiti-va!” si ne cheama ” sa dam raspuns in fata propriei constiinte si in fata lui Dumnezeu pentru ceea ce am facut cu Harul Sfantului Botez “, dupa cum aminteste in Cuvantul sau Sfantul Teofan Zavoratul.
  Iubind lumea si cele ce sunt in lume, toate bunatatile pe care le-am primit la Sfantul Botez le-am lepadat indepartandu-ne de Dumnezeu.
  Ca sa ne pocaim, trebuie sa nu mai pacatuim de aici incolo.Al doilea pas este mersul la Sfanta Biserica si spovedania de toate pacatele in fata parintelui duhovnic, cu cainta si frica de Dumnezeu ca si cand am fi fata in fata cu Cel Atotputernic, primind astfel un al doilea Botez. Urmatorul pas este indeplinirea canonului dat de parintele duhovnic in functie de gravitatea pacatelor savarsite de noi.
  Astfel, prin cainta pentru pacatele facute, prin rugaciuni si fapte bune, va avea loc innoirea noastra prin Har, vom primi Sfanta Impartasanie si ne vom apropia de Dumnezeu. Amin!

 5. Din ingamfare ies doua lucruri: FALIREA inaintea sinelui si OSANDIREA celorlalti. IATA T R O I C A CEA REA CARE MERGE IN GOANA SPRE DEZASTRU. TREBUIE SA DESHAMAM ACESTI C A I NARAVASI SI SA NE DESCOTOROSIM DE EI.Atunci vom merge mai incet, dar vom ajunge mai departe.
  Din AUTOAPRECIERE IA NASTERE INGAMFAREA;datorita ingamfarii pleaca harul: caci URAT INAINTEA DOMNULUI ESTE ORICE INGAMFAT.
  NU TOTI CEI CARE PAR INDIFERENTI SUNT INDIFERENTI!
  SUNT MULTI CARORA NU LE PLACE SA VORBEASCA DESPRE SINE, CI PASTREAZA IN EI CUGETARILE DUHOVNICESTI SI RATIUNEA DUHOVNICEASCA.
  Orice nevointa s-o purtam astfel ca nimeni sa nu stie despre ea…nevointa despre care se zvoneste este desarta…
  …placerea trupului…aceasta I A P A NARAVASA, SE PREFACE muribunda,NUMAI SA FI INDULGENT CU EA…SI NU O MAI POTI STAPANI…(luate din SFATURI INTELEPTE ale Sfantului Teofan Zavoratul) Sa primim folosul lor,Doamne ajuta!

 6. sigur, trebuie sa ne revizuim interiorul,pt.ca degeaba pe-afara vopsim gardul si-nauntru-i leopardul!

 7. Pingback: Război întru Cuvânt » SFANTUL TEOFAN ZAVORATUL DESPRE TIRANIA “OPINIEI PUBLICE” IMPOTRIVA A TOT CEEA CE ESTE CRESTINESC SI DESPRE RENUNTAREA LA OBICEIURILE LUMESTI

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.