Mergând, învăţaţi toate neamurile…

Lecturi duhovniceşti – predici audio, cuvinte de folos…

Cuvânt la 22 martie: Să ne grăbim către casa părintească

| 2 Comentarii

Să ne grăbim către casa părintească


Numele autorului cartii „Fiecare zi, un dar al lui Dumnezeu” s-a pierdut în anonimat. Se cunoaste, în schimb, numele uneia dintre cele mai asidue si mai atente cititoare a acestei carti – nimeni alta decât ultima tarina a Rusiei, Aleksandra Feodorovna. Primise cartea cu putin înainte de cumplitele evenimente care aveau sa se abata asupra Rusiei. Din momentul când a descoperit-o, Aleksandra Feodorovna nu s-a mai despartit de ea pâna la sfârsitul vietii. Nu a fost o întâmplare nici ca Aleksandrei Feodorovna i s-a oferit în dar cartea „Fiecare zi, un dar al lui Dumnezeu”. Fara îndoiala, purtarea de grija dumnezeiasca este cea care a facut ca aceasta carte sa se afle printre cartile cu continut duhovnicesc pe care Familia Imperiala a reusit sa le ia în surghiun. Nu ne îndoim ca pentru orice crestin aceasta scriere va fi un reazim si îndrumar deopotriva de bun, la bine si la rau, ca pentru sfânta mucenita încoronata.

2 Comentarii

 1. Doamne miluieste!
  Daruieste-ne,Milostive Doamne, sa primim de la Tine din ceruri,aici pe pamant,zilnic,an de an,cate 366 de bucurii sfinte,duhovnicesti si odata cu ele intelepciune si putere a savarsi numai fapte bineplacute Tie,spre nadejdea mantuirii noastre.
  Doamne,mai inainte de sfarsit,pana ce nu pierim,mantuieste-ne!
  Amin!

 2. Spre folosul vietii noastre duhovnicesti, iata, pentru ziua de azi, 23 martie, cuvantul Autorului anonim al cartii “Fiecare zi, un dar al lui Dumnezeu…”, indrumar exceptional in intelegerea si aplicarea Legii lui Dumnezeu:

  Sa ne facem placuti aproapelui nostru

  “Fiecare din noi sa i se faca placut aproapelui sau, in ceea ce este bun, spre zidire” (Romani 15,2)

  “Datoria de a ne face placuti semenilor nostri decurge din mareata invatatura despre iubirea crestina;dar cum, in ce fel, sa ne straduim sa ne facem placuti? Fireste ca iubirea noastra nu trebuie sa se exprime prin a-i face cuiva pe plac, in mod repetat, sau printr-o lauda desantata, care sa-i nutreasca egoismul. In toate cuvintele si faptele noastre, in relatiile cu apropiatii nostri, trebuie sa avem in vedere sa-i slujim “in ceea ce este bun spre zidire”.
  Viata Mantuitorului, cat timp S-a aflat pe pamant, ne ofera un exemplu viu de asemenea iubire, dar si de fermitate. Mantuitorul le dorea tuturor binele, raspandea in jurul Sau bunatate si blandete.Totusi nu se abatea niciodata de la adevar, osandea raul, cu dreptate, direct, fara ocolisuri.Cuvintele Sale erau limpezi, cei aflati in preajma Sa stiau ca nu-I putea fi pusa in seama nici cea mai mica rea intentie.
  Cautand sa imitam atotcuprinzatoarea iubire a lui Hristos, vom invata sa ne facem placuti aproapelui nu spre raul lui, ci spre folosul lui. Fie ca fiecare cuvant si fiecare fapta sa ne fie facuta in smerenie, iar daca vom fi in situatia de a-i face un repros, sa i-l facem in duhul blandetii, indulcind tot ceea ce ar putea sa-l doara.Sa ne ferim de cuvintele spuse anapoda, care ar putea sa-l indeparteze pe cel caruia vrem sa-i oferim ajutor.
  Ce inseamna “spre zidire”? A fi ziditor, fiindca adevarata iubire zideste. Cand viata noastra intra in relatie cu vietile apropiatilor nostri, sa tinem minte ca Domnul vrea ca oriunde ne-am afla sa fim o binecuvantare pentru semenii nostri, fata de care se cuvine sa ne purtam ca fata de Domnul insusi. De aceea, sa cautam mereu prilej de a face bine, de a fi gata in orice clipa sa renuntam la vointa noastra in folosul aproapelui.Sa nu uitam ca tot Sfanta Scriptura care ne indeamna sa ne “facem placuti aproapelui”, ne spune sa nu fim “cu gandul de a placea oamenilor, ci ca niste robi ai lui Hristos, din suflet facand voia Domnului, cu bunavointa slujind ca si Domnului si nu ca oamenilor”( Efeseni 6,6-7).
  Sa tinem seama de voia Domnului cand slujim oamenilor; numai asa slujirea noastra le va fi cu adevarat spre bine.”
  Ne rugam la bunul Dumnezeu ca aceste cuvinte, scrise de Autorul anonim pentru fiecare zi a anului ca un dar trimis de la Cel de Sus din iubire pentru noi, sa ne fie ziditoare ale vietii noastre duhovnicesti! Amin !

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.