Mergând, învăţaţi toate neamurile…

Lecturi duhovniceşti – predici audio, cuvinte de folos…

Omilie a Sfântului Grigorie Palama la Duminica a doua din Postul Mare

| 4 Comentarii

Omilie a Sfântului Grigorie Palama la

Duminica a doua din Postul Mare

despre vindecarea slăbănogului

Păcatul este cauza suferinţelor noastre, iar boala efectul lui. Această buruiană otrăvitoare, acest microb care roade la temelia vieţii omeneşti, trebuie ars în flăcările credinţei prin mijlocirea rugăciunii, care ne apropie de Dumnezeu.
Este de mare importanţă pentru mântuirea noastră să reţinem că înainte de a vindeca trupul, Fiul lui Dumnezeu a vindecat sufletul, arătând că şi noi avem datoria să căutăm, mai întâi, mântuirea sufletului.
A statornicit Mântuitorul printre cele spuse şi legătura dintre suflet şi păcat, căci înainte de a ridica suferinţa a ridicat pricina ei, de vreme ce a zis: “Iertate îţi sunt păcatele tale”. Că adeseori între suferinţă şi păcat este o strânsă legătură, a arătat Fiul lui Dumnezeu şi în altă împrejurare, când, după ce l-a vindecat pe un alt slăbănog – pe cel de la scăldătoarea Vitezda -, întâlnindu-l pe acesta în templu, i-a zis: Iată, te-ai făcut sănătos. Nu mai păcătui, ca să nu ţi se întâmple şi mai rău” (Ioan 5, 14).
Aceste dumnezeieşti cuvinte definesc în mare parte cauza bolilor trupeşti şi sufleteşti: păcatul!

4 Comentarii

 1. Doamne miluieste-ma!Boala mea,pacatele mele!
  Inceput bun,de primavara buna,am sa pun,pentru iertarea pacatelor mele si indreptarea vietuirii in voia lui Dumnezeu, sa fiuu!Amin!

 2. Duminica a 2-1 din Postul Mare,”a Sf.Grigorie Palama”,Mitropolitul Tesalonicului in sec.al XIV-lea,care ne-a fost MARE APARATOR AL ORTODOXIEI,tulburata de ratacitori caluguri veniti din Apus,Varlaam si Achindim.Sfantul Grigorie luand apararea calugarilor isihasti ce practicau neintrerupt rugaciunea inimii(“Doamne
  Iisuse Hristoase,Fiul lui Dumnezeu,miluieste-ma pe mine pacatosul”),adeverind cu tomurile sale,
  bazate pe Scriptura si Traditia Patristica,ca omul,prin conlucrarea harului divin(“energiile necreate”sau “LUMINA TABORICA”),POATE AJUNGE SA SE INDUMNEZEIASCA,inca traind pe
  pamant.
  Pentru sfintele sale rugaciuni,Doamne Iisuse Hristoase,miluieste-ne si ne mantuieste pe toti!
  Amin!

 3. In Omilia Sfantului Grigorie Palama la duminica a doua din Postul Mare se arata minunatele puteri ale lui Iisus Hristos, care patrunde in inimile si sufletele oamenilor, cunoscand credinta unora si viclenia altora.
  Vezi, Doamne, credinta noastra, dar si vointa noastra o vezi, si ajuta-ne sa ne curatim sufletul de otrava pacatelor si sa ne insanatosim si trupul. Doamne Iisuse Hristoase, ajuta neputintei noastre ca sa ramanem neclintiti in credinta cea adevarata si ne miluieste si ne mantuieste pe noi, pacatosii ! Amin !

 4. AMIN!

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.