Mergând, învăţaţi toate neamurile…

Lecturi duhovniceşti – predici audio, cuvinte de folos…

Sinaxar 22 martie

| 1 Comentariu

        Sinaxar 22 martie

        În această lună, în ziua a douăzeci şi doua, pomenirea Sfântului Sfinţitului mucenic Vasile, preotul Bisericii din Ancira.
        Tot în această zi, pomenirea Sfintelor Muceniţe Calinica şi Vasilisa, care prin sabie s-au săvârşit.
        Tot în această zi, pomenirea Sfintei Drosida, fiica împăratului Traian, şi a celor împreună cu dânsa cinci canonice.
       Tot în această zi, pomenirea Sfântului Cuviosului Mucenic Eftimie cel Nou, care s-a nevoit în Constantinopol, la anul 1814, şi care prin sabie s-a săvârşit.

Un comentariu

  1. Am dat candva, numele de „faramituri” vietii du­hovnicesti pe care Dumnezeiasca Pronie a lasat-o vremii noastre. Ea se intemeiaza pe calauzirea in lu­crarea mantuirii prin Sfanta Scriptura si scrierile Sfin­tilor Parinti, cu sfaturile si cuvintele ziditoare impru­mutate de la parintii si fratii vremurilor noastre. In sensul sau propriu, aceasta este ascultarea vechilor monahi sub un alt chip, potrivit neputintei noastre, care este cu precadere sufleteasca. Vechilor asculta­tori, povatuitorii lor purtatori de Duh le vesteau nein­tarziat si de-a dreptul voia lui Dumnezeu: acum, mo­nahii sunt siliti sa caute singuri in Scriptura voia lui Dumnezeu, si de aceea sunt supusi unor dese si pre­lungite nedumeriri si greseli. Pe atunci, sporirea era grabnica prin insasi firea lucrarii: acum ea este zabav­nica, iarasi prin firea lucrarii. Aceasta a fost buna voire a Dumnezeului nostru in ceea ce ne priveste: da­tori suntem sa ne supunem ei si sa ne inchinam inain­tea ei cu recunostinta.

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.