Predici Ortodoxe

Lecturi duhovniceşti, predici audio, cuvinte de folos…

Cuvânt al Sfântului Atanasie la înscrierea Preacuratei Născătoare de Dumnezeu şi a lui Iosif

| 1 Comentariu

        Cuvânt al celui între Sfinţi, Părintele nostru 

Atanasie cel Mare, Patriarhul Constantinopolului,

la înscrierea Preacuratei Născătoare de Dumnezeu,

Fecioara Maria şi a lui Iosif

[audio:https://prediciortodoxe.ro/wp-content/uploads/2011/12/omilie-a-sf-atanasie30-dec-20091.mp3]

         Despre Sf. Atanasie cel Mare

       Sfantul Atanasie cel Mare – unul dintre primii episcopi nemartiri care au primit un cult public

        Sf. Atanasie cel Mare (295-373) unul dintre cei mai de seama episcopi care au condus Biserica crestina din Alexandria, este praznuit de Biserica Ortodoxa pe data de 18 ianuarie.
S-a nascut in 295, la Alexandria. A fost facut citet in 312 si diacon in 318, data dupa care el a ajuns secretarul patriarhului Alexandru. Ca diacon si secretar, el il insoteste pe patriarh la Sinodul de la Niceea, in 325, unde joaca un rol decisiv in combaterea arianismului si in condamnarea lui Arie. Este ales episcop al Alexandriei, odata cu moartea Sf. Alexandru – 8 iunie 328. Sf. Atanasie a fost episcop pana in 373, adica 45 de ani. A suferit cinci exiluri, insa acestea nu l-au impiedicat sa desfasoare o bogata activitate teologica – mai ales o politica bisericeasca antiariana. Reuseste sa impiedice inlocuirea Simbolului niceean cu cel de la Rimini printre episcopii din Africa si il sprijina pe Sf. Vasile cel Mare in stradania sa pentru linistirea religioasa a Orientului. A scris mult contra arianismului si apolinarismului. A facut dovada unei sinteze ideale de severitate si blandete in toate actele de administratie bisericeasca. A murit la 2 mai 373, dupa 45 de ani de episcopat, din care aproximativ 20 au fost petrecuti in exil. A fost unul dintre primii episcopi nemartiri care au primit un cult public.

          Sfantul Atanasie cel Mare – aparator al credintei niceene

         In pofida unei vieti nespus de zbuciumata, Atanasie a lasat mostenire o opera deosebit de bogata. Majoritatea lucrarilor sale au ca obiect lupta pentru apararea credintei niceene. El supune argumentele exegetice si dialectice ale oponentilor sai unei analize critice, scrupuloase, dovedindu-le netemeinicia. Ajutat de vastele sale cunostinte scripturistice, teologice si filosofice, el a izbutit sa puna pe temelii solide credinta crestina ortodoxa.

(Sursa: crestinortodox.ro)

Un comentariu

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.