Mergând, învăţaţi toate neamurile…

Lecturi duhovniceşti – predici audio, cuvinte de folos…

Canon de rugăciune către Sf. Xenia din Roma (24 ianuarie)

| 1 Comentariu

Canon de rugăciune către Sf. Xenia din Roma

(24 ianuarie)

Această fericită şi pururea pomenită Xenia era din marea cetate a Romei, din neam cinstit şi râvnitor. Deci, vrând părinţii ei să o mărite şi pregătind nunta, ea s-a sculat şi a fugit din cămara de nuntă, împreună cu alte două femei tinere, slujitoarele ei. Călătorind pe mare şi trecând prin Alexandria, a sosit în ostrovul Cos. De aici, fiind îndemnată spre viaţa călugărească de minunatul ieromonah Pavel, s-a aşezat în cetatea Milassa din Careia, unde şi-a făcut o bisericuţă închinată sfântului mucenic Ştefan. În jurul acestui locaş s-a nevoit mult, împreună cu cele două slujitoare ale ei şi cu alte fecioare, dovedind răbdare şi părăsire a simţului poftelor lumeşti. După sfârşitul ei cuvios şi fericit, s-a arătat şi semn de sus. Căci la amiază, pe când soarele lumina pământul, s-a ivit o cruce de stele, înconjurată pe din afară şi pe dinăuntru cu un cearcăn, încât părea a fi o cunună dată de Dumnezeu fericitei, pentru postul cel îndelungat, pentru priveghere, pentru dormitul pe pământ şi pentru feciorie. După îngroparea ei în pământ nu s-au mai văzut crucea de stele şi cele două cearcăne. Despre viaţa sfintei a povestit una din slujitoare, pe când se săvârşea: din ce ţară şi din ce neam era, că la părinţi se chema Evsevia şi că vrând să trăiască necunoscută a luat numele de Xenia.

 

 

Un comentariu

  1. Mare a fost dragostea de Hristos a Sfintei Xenia si jertfelnica dorinta inchinarii intregii ei vieti mult doritului ei Mire, Hristos Domnul !
    Tanara Evsevia a parasit calea cea larga a vietii lumesti ce-i asigura un trai imbelsugat, dar lipsit de Harul si dragostea lui Dumnezeu, si a ales cararea ingusta a desavarsirii spre mantuire prin dedicarea slujirii Domnului nostru Iisus Hristos cu trup si suflet.
    Cea care a devenit Maica Xenia ( in traducere:”Cea straina” ) a urmat Domnului si a facut voia Sa cu neslabita ravna si cu multa nevointa, pentru care a primit acea bucurie prisositoare si deplinatatea acelei vieti pe care o da Domnul celor care-L iubesc.
    Sfanta Maica Xenia, roaga-te pentru noi, pacatosii, sa ne intarim in credinta, sa facem voia Domnului Dumnezeului nostru si sa ajungem pe cararea ingusta a mantuirii! Amin !

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.