Mergând, învăţaţi toate neamurile…

Lecturi duhovniceşti – predici audio, cuvinte de folos…

Canonul Indictionului – începutul Anului Nou (1 septembrie)

| 4 Comentarii

Canonul Indictionului – începutul Anului Nou

(1 septembrie)

 

 

4 Comentarii

 1. Primul Sinod Ecumenic(de la Niceea,din anul 325) a randuit ca Anul Bisericesc trebuie sa inceapa in ziua de Intai Septembrie.Pentru vechii evrei luna septembrie marca inceputul anului civil (vezi Iesirea 23:16),ea fiind luna in care poporul lui Israel strangea recoltele si aducea multumire lui Dumnezeu.
  Aceasta a fost ziua in care Mantuitorul a intrat in Sinagoga de la Nazaret(Luca 4:16-21),a deschis Sfanta Carte a Proorocului Isaia si a citit profeticele cuvinte :
  DUHUL DOMNULUI ESTE PESTE MINE,CA DOMNUL M-A UNS SA BINEVESTESC SARACILOR,M-A TRIMIS SA VINDEC PE CEI CU INIMA ZDROBITA,SA PROPOVADUIESC CELOR ROBITI DEZROBIRE SI CELOR PRINSI IN RAZBOI LIBERTATE;SA DAU DE STIRE DE UN AN DE MILOSTIVIRE AL DOMNULUI SI DE O ZI DE RAZBUNARE A DUMNEZEULUI NOSTRU (Isaia 61:1-2).
  Trebuie sa stim ca LUNA SEPTEMBRIE a fost cea in care Imparatul Constantin cel Mare a repurtat victoria impotriva lui Maxentiu,dusmanul de moarte al Crestinismului.In urma acestei victorii castigate cu ajutor dumnezeiesc, Constantin a proclamat libertatea crestinilor de a se inchinaUnuia Dumnezeu Iisus Hristos,in tot Imperiul Roman care atunci coincidea cu intreaga lume civilizata.
  Timp de multe veacuri,anul ciivil al lumii crestine a urmat structura anului bisericesc,incepand si el la 1 septembrie.
  Mai tarziu insa lucrul acesta s-a schimbat,inceputul anului civil transformandu-se la 1 ianuarie.Schimbarea a intervenit mai intai in Occident,iar mai tarziu si in Rusia,sub Tarul Petru cel Mare.

  ( Proloagele Sfantului Nicolae Velimirovici)

 2. Pingback: Război întru Cuvânt » LA INCEPUT DE NOU AN BISERICESC… Cu Domnul inainte, pe drumul Crucii, inarmati si imbarbatati cu arma rugaciunii si a bunei-voiri

 3. Pingback: Audio: Canonul indictionului, la începutul unui nou an bisericesc « Blogul lui Vasile Călin Drăgan

 4. Pingback: Canonul Indictionului – începutul Anului Nou (1 septembrie) (via Mergând, învăţaţi toate neamurile…) | Ioan Andoni

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.