Mergând, învăţaţi toate neamurile…

Lecturi duhovniceşti – predici audio, cuvinte de folos…

Canoanele de la Utrenia Sf. Mc. Teodor Tiron

| 2 Comentarii

Canoanele de la Utrenia Sf. Mc. Teodor Tiron
de Sf. Ioan al Evhaitelor

Obs: Fişierul va fi reîncărcat la începutul Postului Mare. Până atunci, cei care doresc să-l reasculte ni se pot adresa, iar noi îl vom trimite în cel mai scurt timp cu putinţă!

         Acest sfânt mucenic a trăit pe vremea împăraţilor Maximian şi Maximin şi era de fel din mitropolia Amasiei, din satul ce se cheamă Himialon. Fiind încorporat de curând în oastea tironilor şi făcând parte din ceata prepozitului Vringa, a fost chemat de acesta la cercetare şi a mărturisit că Hristos este Dumnezeu, batjocorind idolii elinilor ca pe nişte statui neînsufleţite şi lucruri făcute de mâinile omeneşti. Dându-i-se vreme să se gândească mai bine, el nu a cheltuit aceea vreme în nelucrare, ci a săvârşit o faptă cât se poate de mare. A ars cu foc statuia aceleia pe care elinii o socoteau mama idolilor. Drept aceea, fiind prins şi mărturisind că el singur a fost cel care a dat foc statuii, a fost chinuit în felurite chipuri; şi fiind băgat într-un cuptor aprins şi-a primit sfârşitul acolo. Şi se face pomenirea lui în sfânta sa mănăstire ce este în Torachia, în sâmbăta dintâi a Postului Mare, când a săvârşit el o minune deosebită şi a izbăvit poporul ortodox de mâncarea din animalele junghiate idolilor.

     Minunea colivei, săvârşită de Sf. Teodor Tiron

          La 50 de ani după moartea Sfântului Teodor, împăratul Iulian Apostatul (361-363), dorind să-i batjocorească pe creştini, a dat ordin guvernatorului oraşului Constantinopol să stropească toate proviziile din pieţele de alimente cu sângele jertfit idolilor, în prima săptămână a Postului Mare. Sf. Teodor, apărându-i în vis Arhiepiscopului Eudoxie, i-a poruncit acestuia să-i anunţe pe creştini să nu cumpere nimeni nimic din piaţă, ci mai degrabă să mănânce grâu fiert cu miere (coliva).

        În amintirea acestei întâmplări minunate, biserica ortodoxă sărbătoreşte anual pe Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron, în prima sâmbătă a Postului Mare. Vinerea seara, la Sfânta Liturghie a Darurilor Înainte Sfinţite, după rugăciunea din amvon, se cântă Canonul Sf. Mare Mucenic Teodor, compus de Sf. Ioan al Damascului.

        După aceasta, se sfinţeşte coliva şi se împarte credincioşilor. Această sărbătoare a Sf. Mare Mucenic Teodor în prima sâmbătă a Postului Mare, a fost rânduită pe vremea Patriarhul Nectarie al Constantinopolului (381-397).

2 Comentarii

 1. Parintele Ioanichie, ucenicul Sf. Ioan Iacob Hozevitul, a tradus si o alta intamplare legata de Sf. Mc. Teodor Tiron, aici:
  http://sfioaniacobhozevitul.iblog.my/partea4_cuprins/p4_002_lamurire/

 2. „In lume necazuri veti avea, dar indrazniti:
  Eu am biruit lumea(Ioan 16:33).
  Sfinte cuvinte sunt acestea,Au fost atunci,sunt acum,Si pururi vor fi.Ele sunt mangaierea cea tare a celor chinuuiti.Si mai ales a slavitilor mucenici pentru Hristos.De ce te-ai teme tu,omule,de cei care se tem mai mult decat tine?
  Caci iata lumea se teme de propria ei umbra.
  De ce ne-am teme de cei puternici si de cele pieritoare,care pururea pier?
  Cel care este cu Stapanul Casei,de Casa nu se teme,Caci Stapanul vede toate cele din ea,si nimic nu se afla in ea,Fara ingaduinta Lui.Asadar robul Lui,pentru ce s-ar mai teme?
  El mai vartos sa se bucure,Cand Il aude pe Domnul zicand:NU VA TEMETI DE LUME,CACI IATA EU AM BIRUIT LUMEA.Stapanul nostru Hristos Este Stapanul si Imparatul lumii.De aceea
  Teodor de focul mortii celei lumesti a ras,caci prin el,cununa cea nevestejita a Vietii cele nepieritoare De-a pururi a dobandit.”
  (Cantarea de lauda a Sfantului Nicolae Velimirovici pentru TEODOR TIRON)

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.