Mergând, învăţaţi toate neamurile…

Lecturi duhovniceşti – predici audio, cuvinte de folos…

CANONUL SFINŢILOR MUCENICI CARP, PAPIL, AGATODOR ŞI AGATONICA(13 octombrie)

| 2 Comentarii

CANONUL SFINŢILOR MUCENICI CARP, PAPIL, AGATODOR ŞI AGATONICA

(13 octombrie)

 

              Acesti sfinti mucenici ai lui Hristos au fost pe vremea împaratului Deciu si a lui Valerian proconsulul Asiei, cu mestesugul doctori. Sfântul Carp era episcop Tiatirilor, iar Papil era hirotonit diacon de acest Carp. Deci, prinzându-se de catre domnitor si întrebati fiind, au marturisit înaintea tuturor numele Domnului Hristos si silindu-i sa faca Jertfa la idoli si neînduplecându-se, ei au fost legati pe lânga cai si târâti de la Tiatira pâna la Sardia si acolo spânzurându-i de un lemn i-au strujit. Atunci si Sf. Agathodor sluga fiind sfintilor si urmând lor s-a întarit de dumnezeiescul înger si a marturisit pe Hristos. Deci spânzurându-l si pe el l-au batut cumplit cu toiege. Si asa fiind batut si-a dat duhul în mâinile lui Dumnezeu. Iar Sf. Carp fiind spânzurat a râs; si fiind întrebat de catre domnitor, pentru ce ai râs Carp a zis: „Am vazut slava Domnului meu si m-am bucurat”. Iar pe Papil l-au legat de patru pari, si l-au ridicat sus, apoi l-au împroscat cu pietre de care a ramas nevatamat. Dupa aceea fiind adusi de fata sfintii împreuna i-au tavalit peste spini în sus si în jos, si batându-i deasupra pe pântece. Dupa aceea i-au dat ca sa-i manânce fiarele. Atunci un leu, o minune!, racnind oprea pe chinuitori de la atâta nemilostivire. Si batându-le cu piroane încaltaminte de fier în picioare, i-au aruncat în cuptor; atunci si Agathonica, sora Sfântului Papil, facând rugaciune, a intrat si ea cu dânsii. Si ramânând sfintii nearsi si nevatamati, li s-au taiat capetele cu sabia.

2 Comentarii

 1. Sfintilor Indraznetilor Mucenici:
  CARP,PAPIL,AGATODOR,AGATONICA,
  si tuturor celorlalti sfinti incununati
  cu stralucirea nevointei lor jertfe,
  MUCENUICI SI MARTURISITORI AI LUI HRISTOS,lor sa le aducem lauda cantandu-i si marindu-i,cu sfanta rugaciune sa-i strigam in ajutorul nostru,dand slava lui Dumnezeu,inchinandu-ne in SFANTA TREIME:Tatalui si Fiului si Sfantului Duh,
  acum si pururea,in vecii vecilor,Amin!

 2. MARITILOR MINUNATI SFINTI MUCENICI
  CARP,PAPIL,AGATODOR,AGATONICA,
  IMPREUNA CU TOTI STIUTII SI
  NESTIUTII LUI DUMNEZEU MARTURISTORI, JERTFITORI DE SANGE SI VIETI PREACURATE,
  PENTRU BISERICA LUI
  HRISTOS – MANTUITOAREA,
  VOUA VA MULTUMIM, SI VA RUGAM SA NE POMENITI INTRU PACE A DOMNULUI SA VIETUIM,CU TOTI SA NE MANTUIM, ADUCAND MICA NOASTRA JERTFA DE INCHINARE CU CREDINTA SFINTEI TREIMI:TATALUI SI FIULUI SI SFANTULUI DUH PURUREA!
  Amin!

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.