Predici Ortodoxe

Lecturi duhovniceşti, predici audio, cuvinte de folos…

Cuvânt al Părintelui nostru Ioan Gură de Aur la Sf. Sf. Mc. Ignatie, Purtătorul de Dumnezeu

| 1 Comentariu

 Cuvânt al celui între Sfinţi, Părintele nostru Ioan Gură de Aur,

 la Sfântul Sfinţit Mucenic Ignatie, Purtătorul de Dumnezeu,

Arhiepiscop al Antiohiei celei Mari

          Sfântul Sfinţitul Mucenic Ignatie Teoforul a fost al treilea episcop al Antiohiei (în Syria), după Apostolul Petru şi Evod (prăznuit la 7 septembrie), căruia i-a urmat în scaun pe la anul 68. A murit în anul 107 în timpul unei persecuţii împotriva creştinilor din vremea împăratului Traian. Prăznuirea lui principală este la 20 decembrie, iar la 29 ianuarie se face pomenire, în calendarul ortodox, de aducerea moaştelor sale de la Roma la Antiohia.

Există două ipoteze prinvind numirea de „Teoforul”, care poate însemna atât „purtătorul de Dumnezeu” cât şi „cel purtat de Dumnezeu”:
1. Unii spun că Sfântul Ignatie a fost numit de creştinii din vremea sa deja ca „purtător de Dumnezeu” din cauza harului cu care Dumnezeu l-a înzestrat, cum se poate vedea şi din scrierile sale.
2. Alţii spun că Sfântul Ignatie a fost copilul pe care l-a apucat de mână Stăpânul Hristos şi l-a luat în braţe şi a zis:De nu se va smeri cineva pe sine ca pruncul acesta, nu va intra în împărăţia cerurilor” şi Cel ce va primi pe un prunc ca acesta în numele Meu, pe Mine Mă primeşte”. De aceea a fost numit purtător de Dumnezeu.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.