Mergând, învăţaţi toate neamurile…

Lecturi duhovniceşti – predici audio, cuvinte de folos…

Cuvânt al Sf. Grigorie Palama despre puterea postului şi a rugăciunii

| 3 Comentarii

Cuvânt al Sf. Grigorie Palama

despre puterea postului şi a rugăciunii 

„Cugetarea din vremea rugaciunii savarsite de noi si a postului devine fara de nici un folos prin lucratura celui ce unelteste impotriva sufletelor noastre; caci o astfel de cugetare semetita avand  acel fariseu, desi postea si se ruga, S-a intors gol. Dar noi, stiind ca este necurat si neprimit la Domnul tot cel ce are inima semeata, si stiind prea bine ca noi suntem datori lui Dumnezeu cu multe si cu mari daruri si ca dam inapoi prea putin din ceea ce datoram, sa le facem uitate pe cele daruite mai inainte, ca si cum ar fi o nimica toata, si indreptandu-ne cu mintea spre cele viitoare, sa postim, sa ne rugam cu inima zdrobita si cu smerenie sa ne invinuim pe noi insine, ca sa fie postul nostru curat, iar noi cu vrednicie sa stam in biserica lui Dumnezeu.”
 

3 Comentarii

 1. Azi,Duminica a 5-a din Postul Mare,
  „a Sfintei MARIA EGIPTEANCA”, a fost
  asezata de Sfintii Parinti pentru a arata cat de minunate sunt roadele
  pocaintei.Aceasta sfanta a fost traitoare,la inceput in Alexandria,dedicandu-se din varsta frageda(12-13 ani avea pe cand a fugit de la parintii sai),la desfrau,timp de 17 ani,pentru placeri si nu pentru bani,cum marturiseste in viata ei,repovestita de parintele Zosima si
  consemnata in scris de Patriarhul Ierusalimului Sofronie.Ajungand din curiozitate,la biserica Invierii din Ierusalim,dupa ce pe corabie s-a desfranat cu pelerinii calatori,a fost oprita de MANA NEVAZUTA sa intre in
  biserica.Incercand de mai multe ori,si”venindu-si in sine”,a inteles ca
  PACATELE SUNT CELE CARFE O IMPEDICA SA PATRUNDA IN SFANT LOCAS.A facut promisiune cu lacrimi,
  la Icoana Maicii Domnului ca daca se va inchina SFINTEI CRUCI,isi va schimba viata ei de pacat.Ceea ce a si facut,plecand in Pustia Iordanului,unde a trait 47 de ani,dupa cum spune un tropar din canonul ei:”Intru adanc de necuviinte mari pogorandu-te,nu te-ai oprit acolo,ci te-ai suit cu gand mai bun in chip lamurit, la virtutea cea desavarsita prin fapta,minunand,
  Cuvioasa Maica Maria, firea ingerilor”.
  Saptamana a cincea din Postul Sfintelor Pasti mai este numita
  si „SAPTAMANA POCAINTEI” in Biserica Ortodoxa,savarsindu-se Canonul cel Mare al Sf.Andrei Criteanul pana joi,urmand Canonul Celui Mare si Acatistul Maicii Domnului (Deniile,cuvant ce inseamna priveghere sau slujba nocturna,vine de la slavonescul „vdenie”.Mai precis,denia este slujba utreniei sau”de dimineata” si se savarseste de seara,in ajun.
  Maica Domnului a fost vestita cu MANTUIREA NOASTRA,sa o cinstim cum se cuvine si sa o rugam sa ne ajute prin puterea ei sa fim biruitorii pacatelor noastre,lasandu-le in urma si cu inceput bun de pocainta sa o slavim preamarind-O in toate zilele noastre,pentru ca Ea este Maica Puterilor noastre.

 2. ALTE CUVINTE DE FOLOS(MIE,MAI ALES), ALE SFINTILOR PARINTI :
  „Postul cel adevarat este instrainarea de rau,infranarea limbii,abtinerea de la manie,despartirea de pofte,osandire,
  minciuna si sperjur”(Sf.Vasile cel Mare)
  „Daca vrei sa sa-ti faci puternic sufletul,infraneaza-ti trupul!”
  „Timpul Postului trece,dar al infranarii ramane!”
  „Duceti-va imediat la preot si va marturisiti.Nu exista fericire mai mare,
  ca aceea pe care o traiesti,despovarat de pacate prin marturisire si impartasanie.Dar fara pocainta,niici un om nu poate face un pas inainte”
  (Santul inchisorilor-Valeriu Gafencu)
  Doamne,Dumnezeule,milostiv fii mie
  pacatoasei,ca in toate aceste cuvinte ma vad si revad in PREDICA DUHOVNICULUI NOSTRU!
  Fratilor si surorilor,cu tot sufletul va rog,POMENITI-MA in rugaciunile voaste,pe cat va lasa inima voastra
  binecredincioasa Domnului,pentru izbavirea de relele ce m-au napadit complet in acest post.Dumnezeu sa va rasplateasca nevointa si mila voastra.Sa ne intalnim cu totii in Imparatia Vesnicei Feriiciri.Amin!

 3. Cat sunt de folositoare invataturile Parintilor nostri referitoare la binefacerile postului si rugaciunii spre atingerea scopului fiecaruia,
  acela de a recastiga si pastra virtutile(credinta,intelepciune, cumpatare, fapte bune, blandete ), spre implinirea poruncilor, a legii lui Dumnezeu.
  Postul, rugaciunea si cumpatarea ucid raul din madularele noastre, curatesc trupul si infrumuseteaza sufletul, sunt zid de aparare a pacii launtrice impotriva ispitelor facatoare de rau, demolatoare a faramei de credinta si smerenie care se zidesc in post cu staruinta, a relatiei cu Dumnezeu, a purtarii de grija a Arhanghelului.
  Postul, rugaciunea si cumpatarea aduc trupul spre ascultarea sufletului si indreptarea spre Dumnezeu, insanatosesc toate simturile, ingenuncheaza desfranarile de orice fel, vindeca toate ranile trupesti si sufletesti, sunt obstacole ale caderii de la credinta si nimicesc monstrul din noi.
  Toata aceasta lucrare ziditoare a vietii duhovnicesti, placuta lui Dumnezeu, se realizeaza sub supravegherea Atotputernicului care ne sfinteste atunci cand mintea cauta spre El prin rugaciune, post, lacrimi si cumpatare.
  Doamne, Dumnezeul nostru, da-ne puterea sa ingenunchem ispitele, patimile si sa intampinam sarbatoarea Invierii Tale cu sanatate si bucurie, in post, rugaciune, smerenie si cumpatare ! Amin !

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.