Mergând, învăţaţi toate neamurile…

Lecturi duhovniceşti – predici audio, cuvinte de folos…

Cuvânt al Sf. Luca al Crimeei despre lumina lui Hristos

| 1 Comentariu

 Cuvânt al Sf. Luca al Crimeei despre lumina lui Hristos

   ”Iubiți voi, oare, lumina lui Hristos? Numai în această lumină putem parcurge calea noastră pământească. Însuși Domnul nostru, Iisus Hristos, ne-a spus: ”Umblați atâta timp cât este lumină. Grăbiți-vă, grăbiți-vă să mergeți în lumină! Nu vă pierdeți viața voastră fără lumină, în întunericul plăcerilor și al viciilor, pentru că toți sunteți chemați la lumină! Priviți ce a zis Însuși  Domnul nostru, Iisus Hristos : Voi sunteți lumina lumii! … ” 
 (Omilie din data de 21 ianuarie 1945, rostită în apropierea Postului Mare) 
 

Un comentariu

 1. HRISTOS A INVIAT! HRISTOS A LUMINAT PE NOI!

  Predica Sfantului Nicolae Velimirovoci:

  DESPRE LUMINAREA LUI HRISTOS

  DESTEAPTA-TE,CEL CE DORMI,SI TE SCOALA DIN MORTI, SI TE VA LUMINA HRISTOS
  (Efeseni 5:14)

  „Sfantul Apostol Pavel,ca si toti ceilalti apostoli si sfinti ai lui Dumnezeu,invata tot ceea ce invata
  intotdeauna din propria lor traire si experienta,
  caci Credinta in Hristos este traire,iar nu teorie
  si sofisticarie omeneasca.Insusi Pavel fusese mai inainte ca si unul ce duhovniceste dormea somnul necunoasterii,fiind duhovniceste ca si mort,atata
  vreme cat ii prigonea sangeros pe Crestini si
  Credinta Crestina.Dar Sfantul Apostol Pavel s-a desteptat,s-a ridicat,s-a sculat din moartea duhovniceasca si atunci l-a luminat pre el HRISTOS.Sfantul Apostol Pavel se cunoaste pe sine inca din timpul in care duhovniceste dormea somnul mortii,el cunoscand si tinand pururea minte cum s-a desteptat,s-a ridicat,a inviat si
  l-a luminat Hristos.Iar ceea ce el insusi cunoaste despre sine in calitate de crestin,acelea le recomanda si credinciosilor.Ca apostol, el se vede pe sine in acea lumina mare care l-a luminat,si crede ca toti oamenii,daca doresc,pot sa o cunoasca si ei.Caci lumina nu este a lui sau doar a lui,ci este LUMINA LUI HRISTOS.A lui este doar dragostea pentru acea lumina,care este Hristos.
  Dar LUMINA LUI HRISTOS trebuie sa fie chiar de la inceput,asa cum ea trebuie sa fie si la sfarsit.
  Caci,fara lumina lui Hristos,omul nu se poate destepta,ridica si invia din morti,tot asa cum nici dupa aceasta desteptare si inviere nu poate singur,prin singurele lui eforturi,sa vietuiasca mereu si mereu mai mult in credinta,sau sa moara in nadejdea invierii.Hristos este de trebuinta si la inceput,si la sfarsit.Asa cum bratul si mana parintelui ii trebuieste copilului care este in pericol sa se inece,ca sa se prinda de ea si sa iasa la uscat,ca sa se tina strans de ea spre a nu fi in pericol de a se ineca din nou,asa si Hristos le trebuieste celor care stau mereu in pericolul innecarii in marea pacatelor.Apostolul Pavel insusi a primit lumina lui Hristos pe drumul Damascului,
  inca de mai inainte de a fi crestin,si apoi a primit-o din nou,mai tarziu.Prima luminare a fost convertirea sufletului lui la Hristos,iar a doua luminare a fost consfintirea lui in Hristos.
  Prima luminare o primim si noi toti prin Sfantul Botez,iar a doua prin Credinta vietii noastre constiente si pazirea poruncilor Domnului.Toti cei care nu au aceasta luminare a lui Hristos,sau au pierdut-o,sint ca si unii ce dorm somnul mortii.
  O,Stapane Doamne Iisuse Hristoase Atotmilostive, desteapata-ne pre noi, ridicandu-ne pre noi si ne invie pre noi, caci acestea toate noi singuri nicicand nu le putem fara Tine.
  Caci Tie se cuvine toata slava si multumita in veci,
  Amin!”

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.