Mergând, învăţaţi toate neamurile…

Lecturi duhovniceşti – predici audio, cuvinte de folos…

Cuvânt al Sfântului Ioan Gură de Aur la Învierea Domnului

| 4 Comentarii

Cuvânt de învăţătură al Sf. Ioan Gură de Aur în sfânta şi luminata zi a slăvitei şi mântuitoarei Învieri a lui Hristos, Dumnezeul nostru

 
 

       „De este cineva credincios si iubitor de Dumnezeu, sa se bucure de acest Praznic frumos si luminat!
        De este cineva sluga inteleapta, sa intre, bucurandu-se, intru bucuria Domnului sau!
        De s-a ostenit cineva postind, sa-si ia acum rasplata!
        De a lucrat cineva din ceasul cel dintai, sa-si primeasca astazi plata cea dreapta!
        De a venit cineva dupa ceasul al treilea, multumind sa praznuiasca!
        De a ajuns cineva dupa ceasul al saselea, sa nu se indoiasca nicidecum, caci cu nimic nu va fi pagubit!
        De a intarziat cineva pana in ceasul al noualea, sa se apropie, nicidecum indoindu-se!
     De-a ajuns cineva abia in ceasul al unsprezecelea, sa nu se teama din pricina intarzierii, caci darnic fiind Stapanul, primeste pe cel din urma ca si pe cel dintai, odihneste pe cel din al unsprezecelea ceas ca si pe cel ce a lucrat din ceasul dintai; si pe cel din urma miluieste si pe cel dintai mangaie; si acelui plateste, si acestuia daruieste; si faptele le primeste; si gandul il tine in seama, si lucrul il pretuieste, si vointa o lauda!

       Pentru aceasta, intrati toti intru bucuria Domnului nostru: si cei dintai si cei de-al doilea luati plata!
       Bogatii si saracii, impreuna bucurati-va!
       Cei ce v-ati infranat si cei lenesi, cinstiti ziua!
       Cei ce ati postit si cei ce n-ati postit, veseliti-va astazi!
       Masa este plina, ospatati-va toti. Vitelul este mult, nimeni sa nu iasa flamand!
       Gustati toti din ospatul credintei: impartasiti-va toti din bogatia bunatatii!
       Inviat-a Hristos si nici un mort nu este in groapa; ca Hristos sculandu-Se din morti, incepatura celor adormiti S-a facut!

Lui se cuvine slava si stapanire in vecii vecilor!

4 Comentarii

 1. Ziua Învierii este începutul împăcării omului cu Dumnezeu şi a împăcării noastre unul cu altul. Ea ne cheamă la comuniune de viaţă cu Dumnezeu şi la înfăţişarea cu Hristos, prin Hristos şi pentru Hristos, ca să se aşeze pacea şi buna învoire între oameni. Ziua Învierii ne îndeamnă să vorbim fraţilor ce ne-au greşit şi să le iertăm toate câte ne-au făcut. Iertându-ne şi împăcându-ne unii cu alţii, viaţa ni se luminează şi se umple de toată bucuria şi valoarea ei, iar sufletul renaşte şi petrece în sărbătoare, şi cu veselie cântă cu îngerii din cer: „Acum toate de lumină s-au umplut, şi cerul, şi pământul, şi cele de dedesubt, pentru că prăznuim omorârea morţii, sfărâmarea păcatului şi începutul vieţii veşnice” (Catavasiile Învierii). Toată suflarea să laude pe Domnul, pentru că vedem azi pe adevăratul şi veşnicul nostru Mântuitor, pe Fiul lui Dumnezeu şi Fiul Fecioarei, care, înviind din moarte, a rupt zapisul păcatului şi ne-a dezlegat de blestemul lui Adam. Astăzi Hristos ne învaţă că adevărul şi lumina sunt mai tari decât minciuna şi întunericul, binele şi iubirea înfrâng răul şi ura, viaţa biruie moartea şi virtutea stăpâneşte păcatul.
  Ziua Învierii Domnului este şi începutul apostolatului creştin.

 2. Învierea Domnului înseamnă învingerea morţii, garanţia mântuirii oamenilor care împlinesc voia lui Dumnezeu şi speranţa pentru fiecare dintre noi de mântuire, de înviere, de fericire veşnică.
  Învierea Domnului face ca speranţa şi credinţa oamenilor din toate timpurile în nemurire, în continuarea vieţii acesteia după moarte, într-o viaţă fericită şi fără de sfârşit să devină posibile, o realitate.
  Este o zi de bucurie deosebită. De acest eveniment minunat s-au bucurat femeile mironosiţe, pe care însuşi Mântuitorul le întâmpină cu cuvântul „Bucuraţi-vă !”(Matei 28, 8-9); s-au bucurat ucenicii Săi( Luca 24, 41 ; Ioan 20, 20 ), care-L iubiseră şi mai presus Maica Sa, Sfânta Fecioară Maria.
  La fel şi Sfântul Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, în Cuvântul său de la sărbătoarea Învierii Domnului, ne îndeamnă la bucurie: „De este cineva binecredincios şi iubitor de Dumnezeu, să se bucure de acest praznic frumos şi luminat. De este cineva slugă înţeleaptă, să intre, bucurându-se, întru bucuria Domnului său”…
  Să ne iertăm, să ne iubim şi cu bucurie să zicem,
  HRISTOS A ÎNVIAT !

 3. Hristos a inviat!
  Cea mai importanta zi pentru noi, crestinii, este ziua Invierii Mantuitorului lumii, ziua in care s-a savarsit cea mai mare minune, este ziua pe care a facut-o Domnul sa ne bucuram si sa ne veselim intr-insa.
  Praznuim invierea Domnului, praznuim omorarea mortii, sfaramarea iadului si inceperea vietii celei vesnice.
  Iisus s-a sculat din morti cu puterea Sa, fiindca era Dumnezeu.
  Hristos este Dumnezeu, El este Stapanul si Imparatul nostru cel viu pe care-L marturisim impreuna cu Tatal si cu Duhul Sfant si la El gasim mantuire.
  Viata Mantuitorului este o pilda vie pe care trebuie sa o urmam, cuvintele Lui sa le implinim in tot si in toate.
  La Iisus Dumnezeu gasim iubire, sprijin in necazuri si nevoi si mangaiere fara margini.
  El este Calea, Invierea si Viata !
  El este viata noastra, taria si puterea noastra si El va invia si trupurile noastre spre a fi in Imparatia Tatalui. Prin El dobandim viata vesnica.
  „Salta deci si te bucura acum, suflete, ca moartea a fost biruita, pacatul nimicit, intunericul a trecut; acum toate s-au umplut de lumina, si cerul si pamantul si cele de dedesubt, caci praznuim a mortii omorare, a iadului sfaramare si incepatura vietii vesnice ! Veseleasca-se pamantul, sa se bucure si sa serbeze toata lumea cea vazuta si nevazuta, ca a inviat Hristos, veselia cea vesnica!”
  Ajuta-ne, Mantuitorul nostru, Cel ce ai patimit si ai inviat sa ne salvezi din gheara pacatului, sa traim in dreapta credinta si sa urcam urcusul anevoios al Scarii duhovnicesti catre Cer ca sa fim cu Tine in vecii vecilor ! Amin !
  Adevarat a inviat!

 4. „Dupa iarna rece si intunecoasa a mortii,va urma
  primavara dulce a Invierii,in care vor odrasli trupurile stralucitoare si slavite ale celor inviati”
  (Cuvant de invatatura al Parintelui iubit,Iustin Parvu)

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.