Mergând, învăţaţi toate neamurile…

Lecturi duhovniceşti – predici audio, cuvinte de folos…

LECTURĂ DIN FILOCALIA DE LA OPTINA – DESPRE CÂNTARE

| 1 Comentariu

LECTURĂ DIN FILOCALIA DE LA OPTINA –

DESPRE CÂNTARE

 .

 .

Adevărata emblemă a artei bizantine, muzica psaltică este, dupa părerea unora, muzica care găsește calea cea mai rapidă către sufletul celui care o ascultă sau cântă, deoarece este o muzică care exprimă o frumusețe cerească, hristologică și o frumusețe a unui imperiu care nu a apus, ci care continuă să trăiască prin frumusețea artei sale chiar și după atât de mult timp de la prăbușirea sa. Muzica bizantină este socotită de filosofi „gura Duhului Sfânt„. 

Un comentariu

 1. In vremurile vechi,in epoca persecutiilor,crestinii se adunau in case,pesteri si catacombe,si acolo cu glas incet,plin de umilinta,toti impreuna – barbati,femei,copii,psalmodiau cantarile lui Dumnezeu.Se crea o atmosfera sfanta,ingereasca.Oameni credinciosi si smeriti isi uneau glasurile lor cu glasurile ingerilor.Psalmodiau asa cum doreste Dumnezeu.Psalmodiau asa cum zice Apostolul Pavel,
  „VORBITI INTRE VOI IN PSALMI SI IN LAUDE SI IN CANTARI DUHOVNICESTI,LAUDAND SI CANTAND DOMNULUI,IN INIMILE VOASTRE” (Efeseni 5,19).
  In epoca veche a Bisericii toti luau parte la psalmodiere.Toata Biserica,unita si infratita sufleteste,devenea o gura si IL lauda pe Dumnezeu.
  Neuitate vremuri!
  Atat de mare era evlavia primilor crestini,incat si necredinciosii,care intrau in locasurile de inchinare ca dusmani si spioni,ramaneau uimiti,credeau in Hristos si spuneau: AIICI REALMENTE ESTE ADORAT ADEVARATUL DUMNEZEU.
  Mai tarziu,cand sentimentul religios s-a racit si se intamplau neoranduieli, cand cantau toti impreuna,Biserica a limitat psalmodierea la cateva persoane,care se numesc PSALTI si alcatuiesc stranele,care intr-un fel amintesc de acele vremuri…
  Oameni care nu cred in Dumnezeu,oameni neevlaviosi si hulitori,betivi si jucatori de carti,oameni cu o viata familiala scandaloasa, astfel de oameni,oricat de mare talent muzical ar avea,nu pot sa urce la analog si sa psalmodieze.Astfel de psalti nu creeaza atmosfera de umilinta, ci sminteala.Pe cat de usor psalmodiaza,tot atat de usor canta si cantecele rusinoase…vai si amar!
  Sa dea Dumnezeu sa dobandim psalti ca Papadiamandis Alexandru(un om al spiritului,literat,nefiind un psalt,ci din bucuria slavirii lui Dumnezeu, psalmodia prin bisericile elene),psalti carora sa li se potriveasca o veche urare a Bisericii:
  „Ia aminte ca tot ce psalmodiezi cu gura sa crezi cu inima; si tot ce crezi cu inima sa pecetluiesti cu vietuirea”.

  (Din cartea „Orthodoxos naos”)

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.