Mergând, învăţaţi toate neamurile…

Lecturi duhovniceşti – predici audio, cuvinte de folos…

STAREȚII DE LA OPTINA DESPRE MUSTRAREA DE SINE

| 2 Comentarii

STAREȚII DE LA OPTINA DESPRE MUSTRAREA DE SINE

Sfantul Macarie cel Mare spune ca fiecare om, chiar si cel sfant, are ceva mandrie intr-insul. Iata cat de adanca este in noi aceasta infectie! Doar ingerii nu sant mandrii, ei sunt curati, asemenea si oamenii care trec de aici la cer. Mustrarea de sine este o inaltare nevazuta, spune Sfantul Ioan Scararul. La fel cum omul nu observa cand creste si ajunge dintr-un copilas un adult, asa si cresterea duhovniceasca este imperceptibila pentru dansul.

Aceasta crestere duhovniceasca nevazuta a omului se realizeaza prin mustrarea de sine.Trebuie sa te mustri pe sine pentru neputintele tale si sa te smeresti, ca sa nu cazi in deznadejde si slabiciune.
Cum sa ne mustram? Foarte simplu. Constiinta incepe sa vorbeasca si te va mustra daca vei lua seama la tine insuti. Va ramane doar sa fiti de acord cu glasul constiintei voastre, daca ati facut ceva rau sau ati gandit ceva rau, adresandu-va smeriti lui Dumnezeu cu rugamintea de a fi iertati.

2 Comentarii

  1. „Parerea de sine,adica mandria,se instaleaza foarte repede la cei care,
    naivi,se cred ajunsi la cele mai de sus,si inca mai si spun,dand infatisare de spectacol,de senzational,lucru foarte primejdios de care sa fugi si sa nu doresti aceste aparitii…aratarisunt ispitiri sigure de la vrajmasul diavol,care ispiteste in sase feluri si aceasta este o ispita foarte primejdioasa … „(din scrisorile Parintelui Arsenie Papacioc, trecut la Domnul ieri, si din care scrieri am gasit aceast fragment potrivit cu subiectul acestei predici.Iertati-mi indrazneala reproducerii!)

  2. Nu mai apare fisierul audio

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.