Predici Ortodoxe

Lecturi duhovniceşti, predici audio, cuvinte de folos…

Canoane de rugăciune la pomenirea Sf. Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest şi Sava Brancovici (24 aprilie)

| 2 Comentarii

Canoane de rugăciune la pomenirea Sf. Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest şi Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei 

(24 aprilie)

 

         Sfântul Ierarh Iorest a fost mitropolit al Transilvaniei între anii 1640-1643. Originar din Ardeal, Iorest s-a călugărit la Mănăstirea Putna din Moldova. Ca mitropolit a luptat împotriva calvinilor care desfăşurau o laborioasă activitate misionară printre români, a tipărit cărţi bisericeşti de învăţătură şi a cercetat eparhia, povăţuind şi îndrumând pe fiii săi duhovniceşti. Sfântul ierarh a stat nouă luni în temniţă, apoi a fost eliberat în schimbul a o mie de taleri strânşi de la 24 de chezaşi. Fostul mitropolit a plecat în Moldova şi apoi în Rusia, unde a adunat bani pentru despovărarea chezaşilor. Peste 10 ani, în 1656, Dumnezeu l-a rânduit să păstorească episcopia Huşilor şi după puţină vreme s-a săvârşit în pace.

        Sfântul Sava s-a născut în prima parte a secolului al XVII-lea, în Inăul Ardealului, primind la botez numele Simeon. Mai multe din rudele sale au fost episcopi sau protopopi ai Inăului. Tânărul Simeon a stat o vreme la Mănăstirea Comana din Ţara Românească, unde se găsea unchiul său, arhiereul Longhin. După ce i-a murit tatăl de ciumă, Simeon a fost chemat acasă de mama sa şi rugat să se căsătorească. După ce a fost hirotonit preot, la puţin timp a fost ales protopop al Inăului. Rămas văduv, a fost ales mitropoliei al Transilvaniei în anul 1656. Sfântul Sava a păstorit Biserica timp de 24 de ani, în împrejurări grele, luptând împotriva propagandei calvine. După ce a fost scos din scaunul arhieresc, a fost trimis în judecată şi întemniţat. După cumplite chinuri, sfântul a fost eliberat, dar s-a mutat curând către Domnul, în aprilie 1683.

        Tot astăzi, Biserica face pomenirea Sfântului Mucenic Sava Stratilatul; a şaptezeci de sfinţi mucenici care au crezut prin Sfântul Sava; a Sfintei Cuvioase Elisabeta, făcătoarea de minuni; a Sfinţilor Mucenici Evsevie, Neon, Leontie şi Longhin; a Sfinţilor Mucenici Pasicrat şi Valentin din Durostorum; a Sfântului Mucenic Duca croitorul (secolul al XVI-lea) şi a Sfântului Cuvios Toma Monahul.

 

 

2 Comentarii

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » GRECIA IMPINSA SPRE FALIMENT/ Cipuri pentru infractori si coduri de bare pentru bebelusi/ MARTORUL-CHEIE DE LA SMOLENSK ASASINAT. CE A FILMAT RAMANE/ Prima scoala ortodoxa privata – la Iasi/ LA CE A FOLOSIT, DE FAPT, PS

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.