Mergând, învăţaţi toate neamurile…

Lecturi duhovniceşti – predici audio, cuvinte de folos…

Cuvânt al Sf. Grigorie Palama la cinstita Cruce

| 2 Comentarii

Cuvânt al Sf. Grigorie Palama la

cinstita şi de viaţă-făcătoarea Cruce


„Crucea lui Hristos a fost propovăduită şi închipuită mai dinainte de neamurile cele din vechime şi nimeni nu s-a apropiat vreodată de Dumnezeu fără puterea Crucii…
Dacă duhul nostru prin păcat se face fără de folos, cum ar fi atunci cu putinţă să se înnoiască cineva şi să ajungă prieten cu Dumnezeu în duh câtă vreme nu se leapădă de păcat şi de viaţa cea după trup? Dar tocmai aceasta este crucea lui Hristos: lepădarea păcatului.”

2 Comentarii

 1. A-si lua crucea , in sens figurat,este a-si lua sarcina cu toate consecintele ei. Fiindca infierarea cu semnul crucii era si semnul infamiei, a-si lua crucea inseamna si a se hotari sa se expuna la orice neplaceri, la orice tractari rusinoase, dispretul public.
  Trimitand pe Apostoli sa incerce a propovadui Evanghelia, Mantuitorul ii pune in legatura cu misiunea lor de pe timpul cand ei vor fi singuri, dupa Inaltarea Sa, si le arata in culori vii greutatile ce le vor intampina, in misiunea lor, si cum vor fi prigoniti si maltratati. Spre a-i incuraja sa suporte cu barbateasca statornicie toate mizeriile, Mantuitorul le pune in vedere siguranta biruintei lor, cu ajutorul dumnezeiesc, care nu le va lipsi.” Dar-adauga El-acest ajutor insoteste numai pe cei ce au indrazneala sa infrunte toate greutatile si, in orice imprejurari, sa sustina cauza cea sfanta a Evangheliei.
  Aceeasi misiune o are preptul, care continua fara preget a revarsa lumina intre oameni, si asa va fi sustinut de Lumina, in serviciul Careia s-a pus; el devine un reprezentant si parinte al culturii neamului sau, aflandu-si rasplata in insasi cultura propagata de el.Aceasta cultura, aceasta lumina este cea care marturiseste pentru el inaintea oamenilor si inaintea lui Dumnezeu. Aceasta este rasplata cea mai frumoasa a preotului vrednic, rasplata cea mai nobila, ce poate fi rezervata unui muritor si dupa moarte. El, preotul vrednic, vietuieste din neam in neam in amintirea placuta, plina de recunostinta, a fiilor sai sufletesti.
  Preotul, in ravna sfanta a misiunii sale,se consuma, moare trupeste mai curand decat ceialti, dar, in consumarea sa apostolica, el isi castiga nemurirea. Murind grabnic…el traieste in veacuri !
  Dumnezeu sa-i ajute pe toti preotii, care in misiunea grea , dar minunata, au fost alesi ca propovaduitori ai Evangheliei, ca invatatori si ca doctori pentru sufletele noastre ! Amin.

 2. Triod,Sveatlina Invierii,Duminica a Doua din Postul Mare, Glas 2 :
  Bucura-te,lauda Parintilor,gura cuvantatorilor de Dumnezeu,
  salasluirea tacerii,
  casa intelepciunii,
  varful invatatorilor,
  adancul cuvantului.
  Bucura-te,organul lucrarii,
  inaltimea gandirii la cele de Sus,
  tamaduitorule al bolilor omenesti.
  Bucura-te,lacasul Duhului,
  viu fiind si dupa moarte,
  P a r i n t e !”
  Slava si stapanire lui Dumnezeu,Carele
  este minunat intre sfintii Sai si Care ne-ai descoperit sfintenia luminatoare a
  DUMNEZEIESCULUI IERARH
  G R I G O R I E P A L A M A,
  UNUL DINTRE CEI TREI NOI MARI
  LUMINATI AI LUMII,
  STALPII ORTODOXIEI,STRALUCIND
  LUMINA CEA IN TREI LUMINI!

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.