Mergând, învăţaţi toate neamurile…

Lecturi duhovniceşti – predici audio, cuvinte de folos…

Cuvânt al Sf. Luca al Crimeei despre Sf. Apostol Toma

| 5 Comentarii

Cuvânt al Sf. Luca al Crimeei despre Sfântul Apostol Toma

           L-a condamnat oare Domnul pentru necredinţa lui? Nu, nicidecum! Nu l-a condamnat, pentru că El cunoştea inima lui Toma. Ştia că i-a fost greu să creadă şi de aceea i-a permis să atingă rănile Sale. De ce, dar, Sfântul Toma a crezut cu atâta greutate, mult mai târziu decât ceilalţi ucenici?  Pentru a înţelege aceasta trebuie să ne gândim la modul în care oamenii se raportează la orice zvon, la orice lucru nou, neaşteptat.
            Există mulţi oameni creduli, care primesc fără judecată, fără critică şi cred orice zvon, orice lucru uşor. Sunt şi unii care cred cu mare greutate, cum ar fi cei ce gândesc profund, cei serioşi. Ei cercetează tot, chibzuiesc şi primesc drept adevăr doar ceea ce rezistă criticii lor. Mai există şi alt fel de oameni, care nu doresc să creadă ceea ce nu este pe placul sufletului lor. Astfel, cei răi nu vor să creadă nici unui lucru bun. Oamenii acceptă, în general, ceea ce corespunde propriilor lor dorinţe, gânduri, dispoziţii şi nu primesc nimic din ce nu corespunde raţiunilor lor. Mulţi oameni nu au crezut în Hristos şi în Învierea Lui, din cauză că nu aveau nevoie de Învierea lui Hristos, care îi împiedica să trăiască după mintea lor. De aceea au respins credinţa în Hristos şi în Sfânta Evanghelie.
           Mai există şi o categorie de oameni sceptici, care se îndoiesc de toate.
         În care dintre cele trei tipuri de oameni se încadra Sf. Toma? El aparţinea grupului celor care gândesc profund, însă nu sunt creduli, al celor care doresc să se convingă în toate. Este oare aceasta o calitate negativă a sufletului şi minţii? Nicidecum! Aceasta este o calitate pozitivă a sufletului şi nimeni nu îndrăzneşte să-l învinovăţească de ceva pe Sf. Toma. Domnul Iisus Hristos nu l-a învinuit.

 

5 Comentarii

 1. CANTARE DE LAUDA SFINTILOR APOSTOLI

  Sfintii Apostoli ai lui Dumnezeu
  Cu sarguinta au alergat,dorirea si-au dobandit.
  Desertaciunea lumii o au lepadat;pe Dumnezeu au dorit.
  Cele lumesti le-au aruncat,cu cele ceresti s-au imbogatit.
  Dragostea lui Hristos dintru ei a stralucit
  Prin intunericul paganatatii,
  Mai tare decat puterile.
  Alergarea si-au savarsit,
  RAZBOIUL L-AU CASTIGAT,
  OSTIREA BIRUITORILOR SE ADUCE
  INAINTEA LUI HRISTOS.
  MULTE SUNT CUNUNILE BIRUINTEI DOMNULUI:
  Daca voiesti si tu poti fi incununat.
  SFINTILOR AI LUI DUMNEZEU APOSTOLI,
  RUGATI-VA LUI DUMNEZEU PENTRU NOI,
  CA NICI NOI SA NU NE LIPSIM
  DE IMPARATIA CERURILOR.

  (AMIN! Cantare a Sfantului Nicolae Velimirovici)

 2. La inceput a fost „indoiala” Sfantului Toma, dar eu eram necredincioasa si am zis „daca eu cred si El nu exista nu fac nimanui rau ,dar da El exista si eu nu cred?”De aici a inceput cautarea ….primii pasi in cautarea Lui.Domnul in marea Sa milostivire m-a lasat sa ma conving ca si pe Sf.Toma.Amin.

 3. Sfantul Nicolae Velimirovici ne vorbeste despre
  INCERCAREA LUI TOMA :
  „Domnul meu si Dumnezeul meu!
  Cand MARIA MAGDALENA a auzit glasul Celui Inviat
  cu inima ei,ea a strigat:
  DOMNUL MEU SI DUMNEZEUL MEU!
  Cand SAUL a vazut lumina orbitoare de pe drumul Damascului si a auzit cuvintele Celui Inviat,el a adeverit:
  DOMNUL MEU SI DUMNEZEUL MEU!
  Cand paganii,uluiti,vedeau cum mii de nenumarate mii de mucenici merg cu bucurie la chinuri,si ii intrebau Cine este Acest Hristos pentru care sant fericiti sa moara,ei
  raspundeau intr-un glas:DOMNUL MEU SI DUMNEZEUL MEU!
  Cand inteleptii lumii acesteia ridiculizau ostirile de
  nevoitori ai pustiei vazute sau gandite intrebandu-i
  Cine este Acela pentru care iau asupra lor o viata atat
  de groaznica,ei cu totii raspundeau cu acest raspuns:
  DOMNUL MEU SI DUMNEZEUL MEU!
  Cand batjocoritorii isi radeau de fecioarele care se
  inchinasera lui Dumnezeu,intrebandu-le Cine este
  Acela pentru care au renuntat ele la casatorie,ele toate
  raspundeau la fel:DOMNUL MEU SI DUMNEZEUL MEU!
  Cand zgarcitii,uluiti,ii intrebau pe cei bogati pentru Cine
  si-au impartit ei toate averile saracilor facandu-se ei
  insisi mai saraci decat toti,acestia raspundeau intotdeauna la fel:DOMNUL MEU SI DUMNEZEUL MEU!
  Unii L-au vazut si au zis:DOMNUL MEU SI DUMNEZEUL MEU!Altii doar L-au auzit si au zis:DOMNUL MEU SI
  DUMNEZEUL MEU!Altii numai L-au simtit si au zis:
  DOMNUL MEU SI DUMNEZEUL MEU!Altii I-au vazut prezenta doar din tesatura evenimentelor si destinele personale ale oamenilor si popoarelor si au zis:
  DOMNUL MEU SI DUMNEZEUL MEU!Altii I-au simtit
  prezenta in propriile lor vieti au strigat:DOMNUL MEU SI
  DUMNEZEUL MEU!Unii doar L-au recunoscut dupa vreun singur semn,in vietile lor sau ale altora,si au srtrigat: DOMNUL MEU SI DUMNEZEUL MEU! Iar unii
  au auzit doar despre El de la altii si au strigat:
  DOMNUL MEU SI DUMNEZEUL MEU! Cu adevarat,
  acestia din urma sint cei mai binecuvantati!
  Sa strigam si noi fratilor,din toata inima,indiferent pe ce cale am ajuns sa recunoastem prezenta Lui in vietile
  noastre,sau cum am ajuns sa aflam despre El:
  DOMNUL MEU SI DUMNEZEUL MEU!
  Caci Domnului Dumnezeului nostru se cuvine toata slava
  si multumita in veci,AMIN!”

 4. Specifice sufletului omului sunt însă îndoiala, căutarea, convingerea, şi mai ales dorinţa şi îndatorirea omului ca un adevăr valabil să fie împărtăşit tuturor. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu Sfinţii Apostoli, unii credeau repede, mulţi promiteau, dar nu îndeplineau ; alţii vedeau în activitatea Mântuitorului ceva curios sau întâmplător, iar câţiva se îndoiau de puterea Lui. Mântuitorul nu i-a condamnat, ci totdeauna îi sfătuia: „Va veni ceasul când n-o să mai fiu Eu cu voi, dar vă voi trimite Duhul Adevărului, care vă va convinge despre Mine”(Ioan XIV,26).
  Toma era printre cei mai tineri ascultători ai predicii Mântuitorului şi L-a urmat pe Domnul încă de la început. El considera pe Mântuitorul Prooroc mare al poporului evreu (Matei XXIX,39) şi om deosebit. Era un temperament rece, dar de o inteligenţă ieşită din comun; nu credea până nu se convingea de un adevăr. Şi-a însuşit repede învăţătura Domnului Hristos, dar era nedumerit asupra puterii Sale de a face minuni.
  Când Mântuitorul alege pe cei Doisprezece ,dintre aceştia nu a lipsit Toma geamănul.
  După înviere, când Mântuitorul se arată Maicii Sale, Mariei Magdalena şi celorlalte femei purtătoare de mir, apoi apostolilor, lui Luca şi Cleopa,ucenicii au căutat pe Toma, l-au adus în casă şi au vrut să-l convingă de învierea lui Iisus, dar el nici nu a vrut să audă spunând:dacă nu voi vedea eu semnul cuielor şi nu voi pune eu degetele mele în aceste semne şi mâna mea în coasta Lui, nu voi crede…
  A opta zi, Mântuitorul se arată, Toma este înmărmurit, ochii săi sufleteşti se deschid, ruşinat vrea să plece,toată fiinţa lui era zbuciumată, nu mai vedea pe nimeni,o emoţie adâncă îl stăpânea.După salutul sfânt de Pace vouă, Mântuitorul se adresează lui Toma:”Adu-ţi degetul şi pipăie semnele cuielor, adu-ţi mâna ta şi pune-o în coasta Mea şi nu te mai îndoi, ci fii credincios…” Toma cu ochii plini de lacrimi şi luminat în toată fiinţa sa, a zis :Domnul meu şi Dumnezeul meu… Aceste cuvinte sunt cea mai profundă mărturisire a greşelii şi cea mai înaltă expresie a totalei convingeri în adevăr…Şi Mântuitorul, primindu-l în braţe, adaugă:”Pentru că M-ai văzut, Toma, ai crezut, fericiţi sunt acei care n-au avut posibilitatea să Mă vadă şi au crezut…”(Ioan XX, 29) .
  Acum înţelegem ce personalitate impunătoare a devenit Toma, împletind pregătirea sa cu ferma convingere a realităţii lucrării dumnezeieşti în lume.
  Până aici am urmărit pe Toma-ucenic şi om cu slăbiciuni obişnuite ca oricare altul. Adevărata sa convingere şi eliminarea îndoielii prin propria sa viaţă ne-a arătat-o Toma în misiunea sa de propovăduitor al dumnezeirii lui Hristos, al nemuririi sufletului şi al învierii morţilor.
  O tradiţie pioasă spune că ultimile sale cuvinte au fost : HRISTOS A ÎNVIAT.

 5. Cu ochii inlacrimati strigam asemenea Apostolului Toma : ” Domnul meu si Dumnezeul meu!”
  Marturisirea arzatoare a Apostolului Toma ne opreste si pe noi de a fi necredinciosi, indemnandu-ne sa fim credinciosi.
  Credem despre Domnul Iisus Hristos cel inviat, credem despre adevarul acesta vesnic, pentru ca altii inaintea noastra au cercetat cartile care ne vorbesc despre El, au pipait, au vazut, au simtit si L-au cunoscut pe Dumnezeu Cuvantul cu ajutorul Duhului Sfant al Sau si au propovaduit adevarul Evangheliei Lui, atat de minunat ca si in acest cuvant al Sfantului Luca al Crimeii.
  Asadar, avem datoria sa credem, sa ascultam si sa urmam calea Mantuitorului, credinta adevarata si pocainta, sa cautam cu staruinta sa-L cunoastem pe Dumnezeu in sfant locasul Sau, Sfanta Biserica Lui, in care ne hranim cu Sfanta invatatura propovaduita de Apostolul nostru pe care ni l-a daruit Dumnezeu.
  Sa ne luptam sa pazim si sa sporim credinta, nadejdea si dragostea si nimic sa nu ne intoarca de la calea adevarata care duce la viata, sa staruim ca sa nu risipim agoniseala duhovniceasca si uniti in Sfanta Biserica sa zicem si noi ca Apostolul Toma: Domnul meu si Dumnezeul meu, ajuta-ne sa traim in dreapta credinta, privind cu frica si cutremur la mainile Tale insangerate si sfasiate de cuie, care s-au intins pe Cruce sa ne primeasca pe noi, fiii Tai risipitori, sa ne izbaveasca de chinul vesnic al iadului si sa fim cu Tine in vecii vecilor ! Amin !

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.