Mergând, învăţaţi toate neamurile…

Lecturi duhovniceşti – predici audio, cuvinte de folos…

Cuvânt al Sfântului Ignatie Briancianinov despre felul de a fi al vameşului şi al fariseului

| 4 Comentarii

Cuvânt al Sfântului Ignatie Briancianinov despre felul de a fi al vameşului şi al fariseului


În Evanghelia care s-a citit astăzi am auzit pilda Domnului nostru, Iisus Hristos, despre vameş şi fariseuDin ce pricină a spus Domnul această pildă? El a spus-o pentru oamenii care, amăgiţi şi înşelaţi de părerea de sine,  se întemeiază şi nădăjduiesc în dreptatea lor, în faptele lor bune. Privesc spre ceilalţi oameni de la înălţimea părerilor de sine, îi defaimă, adică au o părere foarte proastă despre ei, îi dispreţuiesc, îi osândesc, îi vorbesc de rău, atât în taină, în sufletul lor, cât şi la arătare, înaintea oamenilor…”


4 Comentarii

  1. Pilda vamesului si a fariseului este de o rara frumusete si O LECTIE CONTRA MANDRIEI.
    DOMNUL HRISTOS zugraveste mandria intrupata in fariseu,care,mergand sa se inchine,nu face decat sa se laude ca nu are pacate,precum ceilalti si este superior vamesului care statea la usa templului,bland si smerit,caindu-se de pacate,cersind mila si indurare Domnului.
    Pt atitudinea de autoslavire a fariseului,rugaciunea ii este respunsa de Dumnezeu,Care prefera un pacatos care se pocaieste sincer,chiar vames fiind,fata de cel care respecta legea si se lauda cu acest drept ce i se cuvine.
    Dumnezeu sa ne miluiasca pe toti cu indreptare si pocainta,sa primeasca si rugaciunile noastre ca pe cele ale vamesului cait.Amin!

  2. Dumnezeule milostiv fii mie pacatoasa!Orice comentariu as incerca ma aseman fariseului din toate punctele de vedere! Dar Domnull in marea Lui milostivire poate asculta ruga mea si ma miluieste!Amin!

  3. Pingback: Război întru Cuvânt » FARISEUL SI VAMESUL, bolnavii din spitalul nevazut al lumii – OMILIA SF. NICOLAE VELIMIROVICI

  4. Pingback: Război întru Cuvânt » INCEPUTUL TRIODULUI. DUMINICA VAMESULUI SI A FARISEULUI – Talcuiri si meditatii duhovnicesti

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.