Mergând, învăţaţi toate neamurile…

Lecturi duhovniceşti – predici audio, cuvinte de folos…

CUVÂNT AL SFÂNTULUI LUCA AL CRIMEEI LA DUMINICA A DOUA DUPĂ PAŞTI: DOMNUL MEU ŞI DUMNEZEUL MEU

| 6 Comentarii

Cuvânt al Sfântului Luca, Arhiep. Crimeei şi al Simferopolului –

 Domnul meu şi Dumnezeul meu

 

       „Credinţa noastră e mult mai slabă decât credinţa Apostolilor, deşi nu avem nici o îndoială că a înviat, fiindcă acest adevăr sfânt este primit de multă vreme de întreaga lume creştină. Dar credinţa noastră necesită o întărire şi o încălzire permanentă. Cu ce o vom întări? Cu ce o vom încălzi?
        Cumva prin atingerea de rănile lui Hristos? Cum se poate întâmpla aceasta? Doar noi nu putem pune degetele în aceste răni. Dar putem să le pipăim prin credinţă, prin duh, prin dragoste fierbinte faţă de Hristos.  Putem să ne aplecăm cu gândul la aceste răni, să ne concentrăm asupra lor gândurile sufletului nostru, să ne îndreptăm duhul spre contemplarea lor şi cu această contemplare, cu această pipăire duhovnicească, ne vom întări credinţa. Să privim dar la mâinile lui Hristos, să privim cu frică şi cutremur la mâinile Domnului însângerate, sfâşiate de cuie! Acestea sunt acele mâini care cu atingerea lor vindecau pe cei orbi. Acestea sunt acele mâini care îi ridicau din patul de suferinţă pe cei slăbănogiţi… Aceste mâini s-au întins ca să ne primească  pe noi toţi, fii Săi risipitori. Ele s-au întins pe cruce ca să ne izbăvească de chinul cel veşnic şi de moarte.  Aceste mâini conduc viaţa întregii lumi şi aceste mâini sunt pironite de cuie, însângerate.
       Cum să nu privim cu frică şi cutremur la ele, gândindu-ne la cea mai mare fărădelege care s-a săvârşit vreodată în lume? Să cădem dar la mâinile lui Hristos, să le sărutăm cu gândul!”
 

6 Comentarii

 1. Cu ochii inlacrimati strigam asemenea Apostolului Toma : ” Domnul meu si Dumnezeul meu!”
  Marturisirea arzatoare a Apostolului Toma ne opreste si pe noi de a fi necredinciosi, indemnandu-ne sa fim credinciosi.
  Credem despre Domnul Iisus Hristos cel inviat, credem despre adevarul acesta vesnic, pentru ca altii inaintea noastra au cercetat cartile care ne vorbesc despre El, au pipait, au vazut, au simtit si L-au cunoscut pe Dumnezeu Cuvantul cu ajutorul Duhului Sfant al Sau si au propovaduit adevarul Evangheliei Lui, atat de minunat ca si in acest cuvant al Sfantului Luca al Crimeii.
  Asadar, avem datoria sa credem, sa ascultam si sa urmam calea Mantuitorului, credinta adevarata si pocainta, sa cautam cu staruinta sa-L cunoastem pe Dumnezeu in sfant locasul Sau, Sfanta Biserica Lui, in care ne hranim cu Sfanta invatatura propovaduita de Apostolul nostru pe care ni l-a daruit Dumnezeu.
  Sa ne luptam sa pazim si sa sporim credinta, nadejdea si dragostea si nimic sa nu ne intoarca de la calea adevarata care duce la viata, sa staruim ca sa nu risipim agoniseala duhovniceasca si uniti in Sfanta Biserica sa zicem si noi ca Apostolul Toma: Domnul meu si Dumnezeul meu, ajuta-ne sa traim in dreapta credinta, privind cu frica si cutremur la mainile Tale insangerate si sfasiate de cuie, care s-au intins pe Cruce sa ne primeasca pe noi, fiii Tai risipitori, sa ne izbaveasca de chinul vesnic al iadului si sa fim cu Tine in vecii vecilor ! Amin !

 2. Doamne si Dumnezeul meu cel viu, esti printre noi, auzi credinta noastra, ajuta-ne sa o intarim permanent amintindu-ne si uitandu-ne cu ochi duhovnicesti, cu frica si cutremur la mainile Tale insangerate si sfasiate de cuie, care s-au intins pe Cruce sa ne primeasca pe noi, fiii Tai risipitori, sa ne izbaveasca de chinul vesnic al iadului si sa fim cu Tine in veci, la picioarele Tale pironite in cuie de necredinciosii timpului, picioare care au umblat pe cale pentru propovaduirea invataturii dumnezeiesti, la rana din coasta Ta din care a curs sange cu care ne curatesti pacatele, cadem in fata Crucii Tale si cu puterea inchinarii la Tine da-ne iertarea de pacate, umple-ne de Sfanta dragoste de Dumnezeu, de lumina divina, de harul Tau cel sfant, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi toti! Amin !

 3. Pingback: Război întru Cuvânt » Cuvant al Parintelui Gheorghe Calciu la Duminica Sfantului Apostol Toma: “INDOIALA – CEA MAI DISTRUGATOARE BOALA A SUFLETULUI”

 4. Proimion II
  Indoiala lui Toma credinta neindoita a randuit,
  Mantuitorule, prin voia Ta,
  ca nimeni vreodata Invierea sa puna la-ndoiala:
  Caci nu Fiinta Insasi S-a aratat aceluia,
  ci urmele cuielor din palma si-mpunsatura lancii:
  Pentru aceea a si marturisit:
  “Tu esti Domnul si Dumnezeul Meu.”
  Imn despre necredinta lui Toma .Sf.Roman Melodul
  http://calindragan.wordpress.com/2010/04/12/sf-roman-melodul-imn-despre-necredin%c8%9ba-lui-toma/

 5. HRISTOS PRINTRE NOI! HRISTOS A INVIAT!
  Sa-L strigam si noi ca si Maria Magdalena,Sfanta Mironosita,Cea Intocmai cu Apostolii, atunci cand a
  auzit glasul Celui Inviat, cu inima sfasiata:
  DOMNUL MEU SI DUMNEZEUL MEU! iar EL,
  sa ne raspunda: „nu plangeti si veseliti-va, v-am
  ridicat din morti, spre viata vesnica!” Amin!

 6. Pingback: Razboi întru Cuvânt » “Ce fericiti am putea fi daca L-am cunoaste cu adevarat pe Hristos!”

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.