Mergând, învăţaţi toate neamurile…

Lecturi duhovniceşti – predici audio, cuvinte de folos…

Cuvânt al Sfântului Teofan Zăvorâtul la Duminica Sfintei Cruci (3)

| 3 Comentarii

Cuvânt al Sfântului Teofan Zăvorâtul la
Duminica Sfintei Cruci (3)

(Lectura audio – 7 martie 2010)

„A mai rămas să vă lămuresc cum este cu cel de-al treilea fel de cruce, care este cel mântuitor pentru noi: crucea încredinţării în voia lui Dumnezeu. Va voi spune si despre ea vreo doua vorbe, pentru ca învatatura întreaga îmi depaseste puterile. Pe aceasta cruce se ridica crestinii cei mai desavârsiti. Ei sunt cei ce o cunosc si ar putea vorbi limpede despre ea, pe larg si cu putere. Cum ar putea altii sa vorbeasca asa?
Daca vrei sa-ti fie bine, lasa mângâierile, porneste pe drumul crucii si al pocaintei, mistuieste-te în focul rastignirii de sine, caleste-te în lacrimile frângerii inimii si vei deveni aur sau argint sau piatra pretioasa si, la timpul potrivit, vei fi luat de Stapânul ceresc pentru înfrumusetarea prealuminoaselor si prealinistitelor Sale lacasuri.[…]”

3 Comentarii

  1. Sa invie Dumnezeu si sa se risipeasca vrajmasii Lui, sa fuga de la fata Lui cei ce-L urasc pe Dansul. Sa piara cum piere fumul; cum se topeste ceara de la fata focului, asa sa piara diavolii de la fata celor ce iubesc pe Dumnezeu si se insemneaza cu semnul Crucii si zic cu veselie : Bucura-te prea cinstita si de viata facatoarea Crucea Domnului, care izgonesti pe diavoli cu puterea Celui ce S-a rastignit pe Tine, a Domnului nostru Iisus Hristos, si S-a pogorat la iad si a calcat puterea diavolului si te-a daruit noua pe tine, cinstita Crucea Sa, spre izgonirea a tot pizmasul. O ! Preacinstita si de viata facatoarea Crucea Domnului, ajuta-mi cu Sfanta Doamna Fecioara, Nascatoare de Dumnezeu si cu toti sfintii in veci.Amin.

  2. Ortodoxia nu a asumat ziua de 8 martie ca zi inchinata femeii. Daca ar fi sa vorbim de o zi pe care Ortodoxia o inchina femeilor, acesta este Duminica Femeilor Mironosite, a treia duminica dupa Invierea Domnului. Femeile Mironiste sunt cele care au urmat, au slujit lui Hristos atat inainte cat si dupa moartea Sa si au vestit pentru prima data ca El a inviat din morti. Potrivit Sfintei Scripturi, ele au plecat de la mormant „cu frica si cu bucurie mare ca sa vesteasca ucenicilor Lui“ (Matei 28, 18). „Dar cand mergeau ele sa vesteasca ucenicilor, iata Iisus le-a intampinat zicand: Bucurati-va!“ (Matei 28, 9). Cu aceste cuvinte intampina Biserica femeia. „Un neam si un popor atata pretuieste cat a invatat din Evanghelie!”

  3. Pilduitoare sunt cuvintele Sfantului Teofan Zavoratul ! Am luat aminte.
    Sa ingenunchem in fata Crucii lui Iisus si cu lacrimi sa-L rugam sa ne ierte pacatele noastre.Domnul nostru Iisus Hristos a facut totul pentru mantuirea noastra, iar noi trebuie sa-L urmam, sa mergem si noi pe urmele Lui, sa ne razboim cu patimile, cu duhurile intunericului, sa-I ascultam chemarea.
    Sa ne incredintam voii lui Dumnezeu, pentru ca nu este alt drum de urmat decat Calea Crucii prin renuntarea la orice lucru care ne duce la pacat.
    Doamne, cu puterea Crucii Tale ne intareste si ne izbaveste de duhurile intunericului, ne miluieste si ne mantuieste ! Amin !

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.