Mergând, învăţaţi toate neamurile…

Lecturi duhovniceşti – predici audio, cuvinte de folos…

Despre smerenie – Mitropolitul Antonie de Suroj

| 3 Comentarii

mitropolitul-antonie-surojDespre smerenie – Mitropolitul Antonie de Suroj  

(24 august 2010)

 ”Să vorbeşti despre smerenie a fost totdeauna foarte dificil, întrucât cu adevărat poate vorbi  despre smerenie doar cel ce s-a smerit. Câte ceva însă se poate spune, pentru a identifica o oarecare direcţie.

         Când gândim la smerenie, în cea mai mare parte gândim la comportamentul unui om pe care toţi îl laudă şi-l vorbesc de bine, iar acesta încearca să-i convingă că nu e aşa ; sau la comportamentul omului care, atunci când gândeşte că a făcut ceva bun sau drept, alungă îndată  acest gând, din teamă să nu cadă în mândrie.

      Ambele mi se par incorecte nu doar faţă de sine, ci şi faţă de Dumnezeu…

        Smerenia « …este o împăcare cu toate circumstanţele acestei vieţi, e starea omului care, orice s-ar întâmpla, le primeşte ca din mâinile lui Dumnezeu

          …cel mai profund  tip de smerenie este smerenia sfinţilor, care-şi are provenienţa în vederea frumuseţii şi a sfinţeniei lui Dumnezeu. …cine doreşte să se uite la sine atunci când poate să privească ceva ce depăşeşte orice închipuire a frumuseţii? ”

3 Comentarii

 1. DOAMNE AJUTA SI NE LUMINEAZA!

  AVVA NICOLAE VELIMIROVICI:CUGETARE

  „In calatoria lor catre Cer,marii asceti dreptmaritori din vechime se aseamana celor care se catara cu anevoie pe stanci abrupte,cu mainile si cu picioarele,inaintand anevoie,bucatica cu bucatica,carora nici prin gand nu le mai trece sa mai priveasca inapoi.Lupta si detasarea lor de oricare alte preocupari este uluitoare.
  AVVA PIMEN nu a vrut macar sa ii deschida usa colibei,mamei lui.Alta data Sfantul Pimen a dorit sa il vada prefectul cetatii lui,dar Avva l-a refuzat.Atunci prefectul l-a arestat pe nepotul lui(fiul surorii Avvei Pimen),si i-a transmis,ca nu va da drumul baiatului decat atunci cand Avva Pimen va accepta sa vina si sa stea de vorba cu el.Sora s-a dus in pustie,rugandu-l cu lacrimi pe fratele ei sa faca pe placul prefectului,si sa vina sa-i scape baiatul.Dar Avva nu si-a parasit chilia,nici cand sora a inceput sa-l blesteme cu lacrimi.Cand prefectul a aflat acestea,a trimis o scrisoare in pustie,zicand ca daca Avva Pimen ii va cere in scris sa il elibereze pe nepot(avand in vedere ca nu a voit sa faca lucrul acesta fata catre fata),atunci el va da drumul baiatului.Avva Pimen i-a rasouns atunci prefectului si i-a scris:”O,preaputernice principe,fa cercetare amanuntita asupra baiatului,dupa lege,si de il vei afla vinovat de moarte,da-l mortii,caci prin pedeapsa trupeasca cea de putina vreme,isi va mantui si sufletul si trupul lui in vesnicie.Iar daca nu il vei gasi vinovat de moarte,atunci fa cu el cum iti porunceste legea si cugetul.”
  Citind aceasta epistola dreapta,prefectul a cazut in uimire.El l-a eliberat imediat pe tanar,iar fata de Avva Pimen respectul lui s-a insutit.”

  KALIFOTISI!

 2. Sa ne smerim sufletul inaintea lui Dumnezeu, caci ” Jertfa lui Dumnezeu: duhul umilit; inima infranta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi” ( Psalmul 50:18).
  Sa-L contemplam permanent pe Atotputernicul Dumnezeu, pe Domnul nostru Iisus Hristos, sa ne udam sufletul cu apa vie ce izvoraste din Sfintele Scripturi, sa-l curatam de bolile patimilor si pacatelor de multe feluri pentru a culege roadele impacarii interioare si supunerii voii lui Dumnezeu, ale legilor divine, pentru a dobandi smerenie si a trai in smerenie.
  Doamne Dumnezeul nostru,iti dam vointa noastra pentru a ne intari cu puterea Ta sa fim smeriti ! Amin !

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.