Mergând, învăţaţi toate neamurile…

Lecturi duhovniceşti – predici audio, cuvinte de folos…

Despre pocăință – Mitropolitul Antonie de Suroj

| 3 Comentarii

Despre pocăință – Mitropolitul Antonie de Suroj

ORNAM1

         ”Când ne gândim la pocăință, vedem mereu imaginea obscură sau cenușie a durerii, a unei inimi strânse, a lacrimilor, a unei tânguiri fără capăt pentru trecutul nostru, atât de întunecat și de nevrednic. Nevrednic de Dumnezeu, de noi, de viața care ne-a fost dată. Aceasta este doar o parte a pocăinței, mai bine zis, trebuie să fie doar o clipă a ei. Pocăința trebuie să crească în bucurie și lucrare! Fără acestea, pocăința este neroditoare, fără acestea, ceea ce putea deveni pocăință se transformă în regret, regret steril care de cele mai multe ori omoară forța de viață în loc să o trezească, să o înnoiască!

         Când, ca rezultat al unei cugetări profunde asupra noastră, asupra Evangheliei și asupra căilor lui Dumnezeu, ne punem în fața păcatului nostru, în fața infidelității față de cea mai înaltă vocație a noastră, atunci, desigur, în inima noastră se înfige o durere acută, o rușine adâncă pentru faptul că suntem atât de departe de ceea ce am fi putut fi, că semănăm atât de puțin cu ceea ce a pus la cale Domnul făurindu-ne. Însă aceasta trebuie să fie doar un impuls pentru a începe să trăim cu viață nouă!

Mitropolitul Antonie al Surojului.”

          ”Primul lucru ce trebuie învățat este să ne acceptăm întreaga noastră viață! Toate împrejurările, toți oamenii care au intrat în ea, uneori atât de dureros, trebuie acceptați! Până nu ne vom accepta ntreaga viață până la capăt, fără a omite ceva din întregul ei, nu ne vom putea elibera de neliniștea interioară, de captivitatea interioară și de protestul interior…”

3 Comentarii

 1. CUGETARE DESPRE POCAINTA

  Atunci cand omul se pocaieste cu adevarat,el trebuie neaparat sa tina minte ca nu are voie sa se mai gandeasca la pacatele din trecut,caci prin acest simplu fapt se expune la pericolul de a cadea in ele din nou.
  SFANTUL ANTONIE CEL MARE ne invata:
  „AI GRIJA NU CUMVA SA TI SE INTINEZE MINTEA CU AMINTIREA PACATELOR TRECUTE,CA NU CUMVA RADACINA LOR SA INCEAPA IAR A ODRASLI INTRU TINE.”
  El ne mai invata:”Nu intari intru tine amintirea pacatelor comise in trecut prin cugetarea la ele,ca nu cumva sa cazi in ele iar.Fii incredintat ca pacatele trecutului,de care te-ai lepadat incredintandu-te pe tine si toata viata ta in intregime lui Dumnezeu,ti-au fost iertate desavarsit.”
  Se spune despre AVVA AMMONA ca a ajuns la asemenea desavarsire si sfintenie a vietuirii,incat NU MAI PUTEA VEDEA RAUTATEA NIMANUI.Cand l-au intrebat ce inseamna „CALEA STRAMTA SI PLINA DE AMARACIUNE”, el a zis:”ACEASTA CALE ESTE NEVOINTA DE GAND,TAIEREA TUTUROR POFTELOR,INCEPAND DIN GAND,
  SPRE A IMPLINI DESAVARSIT PORUNCILE LUI DUMNEZEU.”
  Orcine isi starpeste gandurile necurate nu mai are timp sa se mai gandeasca la pacate,nici ale trecutului vietii lui,nici ale altora,si in general la nimic stricacios de pe pamant.Mintea unui astfel de nevoitor petrece pururea la cele ceresti,unde nu incape raul.Astfel se curata nevoitorul cel desavarsit de pacat,nemaisavarsindu-l nici macar cu mintea.
  (SFANTUL NICOLAE VELIMIROVICI-CUGETARE)

  DOAMNE AJUTA NECREDINTEI MELE!
  Amin

 2. Pingback: MITROPOLITUL ANTONIE DE SUROJ: DESPRE POCĂINŢĂ (AUDIO) « PELERIN ORTODOX

 3. Pingback: MITROPOLITUL ANTONIE DE SUROJ: DESPRE POCĂINŢĂ « PELERIN ORTODOX

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.