Mergând, învăţaţi toate neamurile…

Lecturi duhovniceşti – predici audio, cuvinte de folos…

Cuvânt al Sf. Luca al Crimeei la Vindecarea slăbănogului

| 1 Comentariu

Cuvânt al Sf. Luca al Crimeei la 

Vindecarea slăbănogului

 
          ”Nerecunoștința omenească este ca o picătură în marea milostivirii lui Dumnezeu și precum nu poți tulbura marea aruncând în ea o mână de nisip sau de ceva necurat, tot așa nu poate nerecunoștința omenească tulbura cât de puțin milostivirea nemărginită a lui Dumnezeu față de noi toți! Trebuie să ținem minte asta! 
           În fața ochilor noștri să stea întotdeauna Hristos înroșit de sânge, Care a murit pe crucea Golgotei pentru noi, cei nerecunoscători! Să ținem minte crucea Golgotei, să ne amintim întotdeauna milostivirea nemărginită a lui Dumnezeu față de noi, nevrednicii și păcătoșii! Și dacă ne vom aminti aceasta, dacă vom lua exemplu de la cei care cu recunoștință consideră că e de datoria lor să-și cinstească proprii părinți, atunci mila lui Dumnezeu va fi cu toți! ”

Un comentariu

 1. HRISTOS A INVIAT!Din invataturile Batranilor Parinti,sa luam aminte :
  „Desi cunostea Domnul naravul cel rau al fariseilor,totusi intra in casele lor,caci pentru folosul sufletelor Ii era grija Lui si pentru aceasta intra.Pentru ca ori din cuvant si din invatatura,ori din aratarea semnelor puteau sa se foloseasca ei,de ar fi voit.
  Asadar,dupa ce a venit in mijloc cel
  „bolnav de idropica”,nu a socotit Domnul cum sa nu-i sminteasca pe dansii,ci cum sa faca binele celui ce avea trebuinta de vindecare.Caci si noua ni se cuvine ca unde se iveste folos foarte mult,sa nu ne grijim de cei ce fara de socoteala se smintesc.
  Si infrunta Domnul nebunia celor ce vor vrea sa-L invinuiasca pe Dansul.Drept aceea si intreaba de este sau nu slobod
  „a vindeca sambata”.Au doara nu ii arata de ras pe dansii,ca pe niste nepriceputi?
  Fiindca Dumnezeu a blagoslovit sambata,iar ei o opresc a fi savarsit binele
  intr-aceasta zi,si o fac pe ea cu adevarat blestemata,caci acea zi care nu primeste nici un lucru bun, nu este blagoslovita.Insa fariseii,cunoscand unde bate intrebarea
  „au tacut”.
  „BOLNAV DE IDROPICA”(idropica = boala care retine apa in organism) este si tot
  cel care vine prin viata cea desfatata si umeda cu sufletul,cumplit bolind,are trebuinta de Hristos.Deci si se va tamadui,daca”inaintea”lui Hristos va fi,caci acela care socoteste ca de-a pururea este inaintea lui Dumnezeu si este vazut de El,
  prea putin va pacatui.
  „Nimeni sa nu caute la ale sale,ci fiecare pe ale aproapelui”(1 Corinteni 10,24)
  „…cand faci un ospat,cheama pe saraci,pe neputinciosi,pe schiopi,pe orbi,si fericit vei
  fi ca nu pot sa-ti rasplateasca.CACI SE VA RASPLATI LA INVIEREA DREPTILOR. Si auzind acestea unul dintre cei care sedeau cu El la masa I-a zis:FERICIT ESTE CEL CE VA PRANZI IN IMPARATIA LUI DUMNEZEU!”
  si ZICAND ACESTEA,DOMNUL NU NE OPRESTE DE LA CINSTIREA CEA CATRE PRIETENI,CI NE INVATA A NU VINDE PRIMIREA CEA PRIETENEASCA.
  Dumnezeu cand vrea sa ne arate puterea Sa cea muncitoare(pedepsitoare),”pantera,urs si ras”este numit acela in Sfanta Scriptura(Osea 13,7-8),iar cand va sa insemneze oarecare iubire de oameni,”om”este numit.
  …Iar”cei chemati”au inceput „a se lepada
  cu totii dimpreuna”…”Daca vine cineva la Mine si nu uraste pe tatal sau si pe mama
  si pe femeie si pe copii si pe frati si pe surori,chiar si sufletul sau insusi,nu poate sa fie ucenicul Meu.SI CEL CE NU-SI POARTA CRUCEA SA SI NU VINE DUPA MINE,nu poate fi ucenicul Meu”.Fiindca multi din cei ce mergeau cu Iisus,nu cu toata osardia si lepadarea (de sine)Ii urmau
  Lui,ci mai reci erau,pentru aceasta, invatandu-i pe dansii cum trebuie sa fie „ucenicul”Lui…Si vezi sa nu fi rapit de intelesul cel simplu si fara de socotinta, caci Iubitorul de oameni nu ne invata cruzimea…”Oricine se inalta pe sine se va smeri,iar cel ce se smereste pe sine se va inalta”…”Feriti-va de aluatul fariseilor,care este FATARNICIA”.
  „VIATA ESTE MAI MULT DECAT HRANA SI TRUPUL DECAT IMBRACAMINTEA”
  „Fie ca masa ta sa fie intinsa asemenea mesei Domnului!Zgarcitul este vrajmasul Domnului!
  Invata sa invingi raul cu binele,rautatea cu bunatatea,cu blandetea,cu smerenia!
  Milostenia data in sila ramane fara folos!
  Acorda consideratie si respect oricarui om,ca si chip al lui Dumnezeu,nu gandi nimic rau despre el.
  Fa,Doamne,ca in mine pacatoasa,sa se savarseasca minunile bunatatii, atotputerniciei si intelepciunii Tale!Amin!

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.